Fors meer werknemers ziek thuis met psychische aandoeningen, aantal burn-outs met 66 procent gestegen

Het aantal werknemers dat ziek thuiszit met een psychische aandoening, is de voorbije drie jaar fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, die in De Tijd staan. Tegenover 2018 zitten 66 procent meer werknemers thuis met een burn-out. Er zijn ook 12 procent meer depressies. Ook het aantal werknemers met een tenniselleboog is fors gestegen.

"We zien dat de psychische aandoeningen de lichamelijke aandoeningen ver overstijgen in termen van evolutie tussen 2018 en 2021", zegt Luk Bruyneel, expert economische en wetenschappelijke zaken bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen. "Dit is bijzonder zorgwekkend. Dit is een extra pandemie bovenop de coronapandemie die nog altijd niet gedaan is."

Enkele cijfers: bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen (2 miljoen leden) zijn er vorig jaar 78.814 gevallen bijgekomen in de arbeidsongeschiktheid. 9.493 hadden te maken met een burn-out (+66 procent tegenover 2018), in 5.937 gevallen ging het om een depressie (+12 procent). Ook andere psychische aandoeningen komen nu veel vaker voor: dysthymie of langdurige depressie (1.553 gevallen, +26 procent), malaise en vermoeidheid (1.212 gevallen, +34 procent), angststoornissen en stress (685 gevallen, + 22 procent).

In de zorgsector is het aantal burn-outs zelfs verdubbeld

Luk Bruyneel, expert Onafhankelijke Ziekenfondsen

"We zien dat vooral de zorgsector zwaar getroffen wordt", zegt Bruyneel. "Daar is het aantal burn-outs zelfs verdubbeld tussen 2018 en 2021. Dat is een zeer groot probleem en heeft veel te maken met het grote personeelstekort in de zorgsector."

Voor lichamelijke aandoeningen stellen de Onafhankelijke Ziekenfondsen grote verschillen vast. Het aantal zieke werknemers met een interne knieblessure is de voorbije drie jaar met ruim een kwart gedaald (-28%). Er zijn 4 procent meer lage rugproblemen, maar vooral het aantal werknemers dat thuis zit met een tenniselleboog is fors gestegen, 42 procent meer dan in 2018. Al blijft het voor die laatste categorie om relatief lage aantallen gaan.

Werkdruk

Volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn er meerdere verklaringen voor deze forse stijging. "Als de werkloosheid daalt, stijgt het aantal arbeidsongeschikten. En ook de hogere pensioenleeftijd doet het aantal psychische klachten toenemen", zegt Bruyneel. Maar ook andere elementen spelen een rol. "We zien uit onderzoek dat de werkdruk is gestegen en dat het emotioneel welbevinden op de werkvloer afneemt." 

En ook het thuiswerk, dat sinds de coronacrisis veel frequenter voorkomt, is volgens Bruyneel een mes dat aan twee kanten snijdt. "Er zijn mensen die ernaar verlangen om meer thuis te werken. Het risico op burn-out is veel hoger voor wie minder mag telewerken dan gewenst. Maar tegelijk zijn er ook werknemers die door het vele thuiswerken snakken naar contacten met collega's."

De onafhankelijke ziekenfondsen pleiten voor aanpassingen in de organisatie van werk. "Werkgevers spelen een cruciale rol in preventie. We zien dat heel wat organisaties dat al doen. Maar het kan heel nuttig zijn om de goede praktijken veel meer met elkaar te delen."

Meest gelezen