Radio2

Melkveebedrijf in Watou voegt nitraat toe aan voeding van koeien, dieren stoten 10 procent minder methaan uit

Een melkveebedrijf in Watou bij Poperinge heeft een manier gevonden om via het veevoeder de methaanuitstoot van de koeien te verminderen. Koeien ademen methaangassen uit, wat slecht is voor het milieu. Maar door één procent nitraat toe te voegen in het veevoeder, stoten de koeien tien procent minder methaan uit. 

Het melkveebedrijf De Biezenhoeve in Watou voegt als eerste Belgisch melkveebedrijf nitraat toe in de voeding van haar koeien. Dat nitraat beïnvloedt de werking in de buik van de koe en zorgt voor minder methaanuitstoot. Landbouwer Geert Vandenbussche kwam zélf op het idee. Hij contacteerde het bedrijf dat nitraat verdeelt en zo ging de bal aan het rollen. "Methaan is één van de belangrijkste broeikasgassen. Via de adem van de koe komt het methaan in de lucht terecht. Als we dat met tien procent kunnen doen dalen, dan heeft dat toch een impact op het milieu."

Pioniers

De melkveehouders startten acht maanden geleden met het toedienen van nitraatrijk veevoeder. Minpuntje is de kostprijs. Het kost de landbouwer twintig euro per koe per jaar, wat voor landbouwer Geert neerkomt op zo'n 1.300 euro per jaar.  "Het is voor mij een manier om mijn steentje bij te dragen aan het milieu. Maar op de een of andere manier zouden we de hogere kostprijs toch moeten kunnen recupereren."

Meest gelezen