Een beeld van hoe de nieuwe kunstacademie van Zwevegem eruit moet zien
Radio2

Drie West-Vlaamse kunstacademies krijgen subsidie voor de bouw van nieuwe gebouwen

De kunstacademies van Poperinge, Tielt en Zwevegem krijgen via een nieuwe Vlaamse subsidie geld voor de bouw van nieuwe gebouwen. "Dankzij de subsidie moeten wij geen geld steken in het renoveren van onze gebouwen, maar kunnen we een nieuw gebouw plaatsen in de wijk Kappaert", klinkt het bij schepen van Onderwijs in Zwevegem, Isabelle Degezelle (CD&V).

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakte vandaag bekend dat drie West-Vlaamse gemeenten een "Agion-subsidie" krijgen om een nieuwbouwproject voor hun kunstacademie te realiseren. Het gaat om een nieuwe formule van de Vlaamse Overheid. Daarbij is het de bedoeling dat een privépartner het gebouw ontwerpt én bouwt. De gemeente die de subsidie krijgt, moet dan nog maar een klein deel van de kosten betalen, en moet 30 jaar lang een bedrag betalen om het gebouw te mogen gebruiken.

Kunstacademie van Zwevegem

Eén van de gemeenten die geld krijgt voor een nieuw gebouw is Zwevezele. De kunstacademie heeft zo'n 1.000 leerlingen en zit nu verspreid in verschillende, oudere gebouwen. "We krijgen ruim 8 miljoen euro van de Vlaamse overheid", zegt de schepen van Onderwijs, Isabelle Degezelle (CD&V). "Dankzij de subsidie moeten wij geen geld steken in het renoveren van onze gebouwen, maar kunnen we een nieuw gebouw plaatsen in de wijk Kappaert."

Wanneer de nieuwe kunstacademie van Zwevegem er zal komen, is nog niet duidelijk. "We moeten nu samenzitten met de ontwerpers om dan een aanbesteding te doen. Maar we hopen het nieuwe gebouw vanaf 2026 te gebruiken."

Meest gelezen