Genk toont een mobiele zorgwoning om zorgbehoevende ouders in je tuin te laten wonen

In Genk stellen het stadsbestuur en de firma Unities vandaag een mobiele zorgunit voor. In de Stalenstraat hebben ze een 'kijkwoning' gezet waar iedereen kan kennismaken met zo'n zorgunit. Die kan bij een bestaande woning geplaatst worden zodat één of twee ouderen er met de nodige privacy kunnen wonen en toch op de hulp van bijvoorbeeld hun kinderen kunnen rekenen.

De meeste ouderen willen graag zo lang mogelijk thuis wonen en daar de eventuele zorg krijgen. Ook de Vlaamse overheid vraagt steden en gemeenten aandacht te hebben om de zorg dichtbij het vertrouwde milieu aan te bieden. In Genk brengt de werkgroep Impact Genk zorg, sociale diensteneconomie en industrie samen om nieuwe initiatieven in die sfeer te ontwikkelen. Samen met enkele thuiszorgdiensten werkte de start-up Unities het concept van een zorgunit aan woonzorgcentrum Mandana uit, het gaat zowel om een woonunit als om een ‘ontzorg-pakket’ voor toekomstige bewoners zoals thuisverpleging, gezinsondersteuning, maaltijden aan huis, poetshulp, … 

In de tuin

“Zorgwonen biedt voor een stuk een antwoord op de acute vraag naar zorg, die door de coronacrisis nog is toegenomen”, aldus Jos Aben, directeur van het Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk (ZOG). “Concreet houdt zorgwonen in dat maximaal twee ouderen of zorgbehoevenden een woning delen met een ander gezin dat ondersteuning kan bieden, en toch als een apart gezin wordt beschouwd. De mobiele zorgunit is hier een voorbeeld van. De zorgverstrekker – kinderen of de mantelzorger – kan de unit in de tuin bij de eigen woning laten plaatsen. Zo worden nabijheid, privacy en zelfstandigheid gecombineerd. Dat willen we hier tonen aan de bevolking.”

Heel wat voorwaarden

Een mobiele zorgunit bestaat standaard uit een slaap-, badkamer en een leefruimte en is aanpasbaar in functie van de zorgnood. Er zijn wel heel wat voorwaarden aan verbonden. “Zo moet de unit binnen een straal van 30 meter rond de woning geplaatst worden en mogen er niet meer dan 2 personen in verblijven”, vertelt Timmy Carlé van Unities. “Minstens één van de bewoners moet ouder zijn dan 65 jaar of is zorgbehoevend.”  Zo’n zorgunit mag je – voor maximaal tweemaal drie jaar - plaatsen zonder omgevingsvergunning, een melding bij de stad volstaat. De huurprijzen variëren tussen 450 en 850 euro per maand (excl. BTW). Na vandaag is de zorgwoning in Genk op afspraak te bezoeken op 0460 97 91 21. 

Meest gelezen