Onbekenden blazen "Amerikaanse Stonehenge" op met explosieven, monument in Georgia is afgebroken

In de Amerikaanse staat Georgia zijn de Georgia Guidestones, ook wel "het Amerikaanse Stonehenge" genoemd", door onbekenden ernstig beschadigd met explosieven. Uit veiligheidsoverwegingen is het mysterieuze monument daarna volledig afgebroken. 

De Georgia Guidestones, die soms ook wel eens "het Amerikaanse Stonehenge" genoemd worden, is een bouwwerk dat in 1980 opgetrokken is. Het is nooit duidelijk geworden wie de opdracht gegeven heeft voor het "monument" en wat de exacte bedoeling ervan was. 

De zes monumentale granieten platen, die in totaal 119 ton wegen, waren een opvallende landmark langs de kant van de weg in Elbert County en lokten veel bezoekers.

Op de -bijna zes meter hoge- zuilen stonden in twaalf talen (waaronder klassiek Grieks, Hebreeuws, Engels, Russisch, Swahili en Spaans) boodschappen "aan toekomstige generaties". 

Enkele fragmenten: "Breng persoonlijke rechten en sociale plichten met elkaar in evenwicht", "prijs waarheid, schoonheid en liefde", "laat ruimte voor de natuur". Een van de theorieën was dat het boodschappen zouden zijn voor overlevenden na een mogelijke apocalyps (een periode waarin de wereld ten onder lijkt te gaan). 

Gisterochtend (lokale tijd) is het monument door onbekenden beschadigd met explosieven. Het Georgia Bureau of Investigation heeft filmpjes verspreid die gemaakt zijn met een bewakingscamera op het terrein. Daarop zijn beelden van de explosie te zien en van een auto die wegrijdt. 

BEKIJK - Beelden van de explosie:

Videospeler inladen...

Bij de explosie raakte niemand gewond. Uit veiligheidsoverwegingen is de constructie na de explosie uiteindelijk volledig afgebroken omdat ze te ernstig beschadigd was, meldt het Georgia Bureau of Investigation. 

BEKIJK - De site van Georgia Guidestones na de explosie:

Videospeler inladen...

De geheimzinnigheid rond de Georgia Guidestones heeft altijd geleid tot complottheorieën en speculaties over de aanleg en vernietiging van het bouwwerk. Een lokale priester noemde het meteen na de onthulling bijvoorbeeld een altaar voor de duivel. Ook wordt het in verband gebracht met een geheim genootschap dat een nieuwe wereldorde wil.

Op de website ExploreGeorgia.org wordt het monument onder meer omschreven als een astronomische kalender, "waar elke middag de zon door een spleet in de constructie schijnt en zo de datum van die dag oplicht".  

BEKIJK - De constructie heeft altijd veel vragen opgeroepen:

Meest gelezen