Kajakverhuurder uit Retie wil maatregelen tegen lage waterstanden in de Ardennen

Het lage waterpeil in de rivieren maakt ook de kajakverhuurders in de Kempen ongerust. In de Ardennen staat het water in de Ourthe te laag om nog te kunnen kajakken. In Retie kan er op de Kleine Nete wel nog gekajakt worden, toch zouden er vanuit de overheid meer maatregelen moeten komen, zegt Patrick Seels van Kempen Kayaks.

Op de Ourthe in de Belgische Ardennen kan er niet gekajakt worden, omdat het waterpeil te laag staat. Verschillende verhuurbedrijven hebben daarom beslist om voorlopig geen kajaks aan te bieden. In de Kempen zien ze de laatste jaren dat meer mensen naar daar komen afgezakt voor wat kajakplezier.

BEKIJK - Het water van de Ourthe staat te laag om nog vlot te kunnen peddelen. Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

De waterproblemen in de Ardennen hebben ons hier in de Kempen op de kaart gezet

Patrick Seels, kajakverhuurder uit Retie

"De een zijn dood, is de ander zijn brood", lacht Patrick Seels van Kempen Kayaks in Retie. "De laatste jaren merken we een verschuiving, er komen meer mensen naar de Kempen omdat kajakken in de Ardennen te moeilijk wordt door de lage waterstanden. Dat heeft ons wel wat op de kaart gezet. Het loopt hier goed in de Kempen."

Toch trekt Patrick Seels aan de alarmbel. "De laatste jaren is het waterpeil overal te laag. Er zouden meer maatregelen moeten komen vanuit de politiek. Ze kunnen al starten met de stuwen op te trekken, het zal niet alles oplossen maar het kan al een stuk  oplossen. De laatste 15 jaar hebben ze over heel Vlaanderen  vistrappen gebouwd, dat is goed voor die vissen, maar al het water vloeit wel weg."  

Meest gelezen