Waterzuiveringssysteem in Ledegem
Beeld Leaudegem.be

Ledegem pakt uit met innovatieve installatie om afvalwater lokaal te zuiveren

De gemeente Ledegem heeft een manier gevonden om afvalwater dat niet aangesloten is op een rioleringsnetwerk te zuiveren. Samen met het bedrijf Hello Water zorgt de gemeente ervoor dat afvalwater eerst gefilterd wordt voor het terechtkomt in de natuur.

Zo'n 400.000 woningen in Vlaanderen zijn nog niet aangesloten op het rioleringsnetwerk. Dat betekent dat het afvalwater bij die woningen nog ongezuiverd in de natuur terechtkomt. Ook een buurt in de gemeente Ledegem kent het probleem. "Het afvalwater van enkele huizen uit de buurt kwam tot voor kort in een gracht terecht. En dat zorgde naast milieuproblemen ook in zekere mate voor geurhinder", zegt burgemeester Bart Dochy (CD&V). 

BEKIJK - "De geurhinder is verbeterd", zegt buurtbewoner Wouter Holvoet in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Milieuvriendelijk

De buurt zou pas in 2035 aangesloten kunnen worden op een rioleringsnetwerk. En dat duurt te lang, vond burgemeester Dochy. Daarom ging hij op zoek naar een snellere oplossing. Die vond hij bij Hello Water, een bedrijf dat zich specialiseert in milieuvriendelijke waterzuiveringsinstallaties. "We ontvangen het water via een septische put. Nadien voeden we het aan bacteriën, waarna het water glashelder naar de natuur stroomt", klinkt het bij Wouter Igodt van Hello Water.

De installatie gebeurde op amper 3 weken tijd. "We zijn blij dat die vuile gracht eindelijk proper is", klinkt het bij een tevreden buurtbewoner. "We zien terug plantjes groeien én voorlopig hebben we geen last meer van geurhinder."

Bekijk hier een filmpje met uitleg over het innovatieve systeem:

Meest gelezen