© Radio 2

Niet alle Limburgse agenten even enthousiast over gebruik bodycam en stroomstootwapen

Opgenomen beelden en geluiden van bodycams worden te vaak tegen politie-agenten gebruikt, zegt de Limburgse politievakbond VSOA. Ook het gebruik van stroomstootwapens is omstreden, want de agent zelf wordt verantwoordelijk geacht als hij het wapen gebruikt, terwijl de vakbond wil dat een agent beschermd is als hij het wapen gebruikt. 

Twee jaar geleden startte de politie van Sint-Truiden met het gebruik van bodycams, en nadien volgden ook politiezones Limburg regio hoofdstad en Carma. Ondertussen raken ze stilaan overal ingeburgerd. De bodycams zijn bedoeld om opnames te maken tijdens interventies en zo discussie achteraf te voorkomen en ook geweld te ontraden. Een effectief middel zou je denken, maar niet alle Limburgse agenten zijn het daarmee eens, zo staat in Het Belang van Limburg en werd ook bevestigd aan onze redactie.  

We stellen ook vast dat het gebruikt wordt als controlemiddel en dat agenten vaker op het matje geroepen worden wanneer er eens ongepast taalgebruik valt.

Patrick Roijens van politievakbond VSOA

"Begrijp ons niet verkeerd", steekt Patrick Roijens van politievakbond VSOA van wal. "We zijn zeker niet tegen het gebruik van nieuwe technieken en bodycams zijn in veel gevallen een groot voordeel. Maar we stellen ook vast dat ze gebruikt worden als controlemiddel en dat agenten vaker op het matje geroepen worden wanneer er eens ongepast taalgebruik valt." De vakbond erkent wel dat het logisch is dat de beelden gebruikt worden als een agent over de schreef gaat, maar vindt niet dat ze misbruikt mogen worden. 

Patrick Roijens van politievakbond VSOA legt uit waarom het gebruik van een bodycam of een stroomstootwapen niet alleen voordelen heeft.

Politiezone Carma

Non-stop opnames

De agenten kiezen zelf wanneer ze de knop van de bodycam indrukken, maar toch wordt er altijd al 30 tot 60 seconden op voorhand gefilmd. "Dat zijn de fabrieksinstellingen die de fabrikant of de werkgever heeft gekozen", zegt Roijens. "Maar dat wil dus wel zeggen dat het toestel permanent opneemt." Dat is in strijd met het strafwetboek, zo heeft het Controleorgaan op de Politionele Informatie (COC)  ook al aangegeven. "Het kan ook juridische problemen geven als het tot een rechtszaak komt, want die beelden kunnen dan nietig verklaard worden."

Stroomstootwapen

Ook het gebruik van stroomstootwapens is omstreden, en daar heeft de vakbond de procureurs-generaal al over aangeschreven.  "Zo'n wapen is geen vuurwapen, maar kan toch in sommige gevallen dodelijk zijn. De agent moet heel goed weten op wie hij schiet, want een persoon die drugs gebruikt of een pacemaker heeft bijvoorbeeld, kan al slecht reageren op zo'n wapen", aldus Roijens. 

Een agent moet in dat geval juridisch beschermd worden, maar dat is nu niet het geval. Niet de werkgever, de overheid, maar de agent zelf zal juridisch vervolgd worden. "We stellen dan ook voor dat de wetgever initiatief neemt om de wetgeving aan te passen. We willen een duidelijk kader waarin we kunnen werken. Politiemensen zijn al een van de meest gecontroleerde mensen, maar daar moet een kader rond bestaan dat hanteerbaar blijft", sluit Roijens af. 

Meest gelezen