Videospeler inladen...

"Stranger things" in het echt: lucht in Amerikaanse staat South Dakota kleurt groen door zeldzaam weerfenomeen

Een groene, onheilspellende lucht beheerste de Amerikaanse staat South Dakota afgelopen dinsdag. Het zeldzame weerfenomeen deed zich voor door een derecho-storm, die tot wel 400 kilometer groot kan worden. Op sociale media zijn heel wat spectaculaire beelden terug te vinden. Het tafereel doet ook denken aan de populaire Netflix-serie "Stranger things". 

Een felgroene lucht en onheilspellend grote wolken: de inwoners van de Amerikaanse staat South Dakota waren afgelopen dinsdag getuigen van een opvallend weerfenomeen. Het had allemaal te maken met de derecho die over de staat raasde. Dat is een grote storm die tot wel 400 kilometer groot kan worden. 

BEKIJK - Beelden van de groene lucht:

Videospeler inladen...

Dit type storm brengt tornado-achtige windstoten, felle regen en onweer met zich mee, en komt wel vaker voor in het binnenland van de VS.  Dat de lucht zo verkleurt is echter wel zeldzaam.

Hoe ontstaat dit?

Volgens het Amerikaans meteorologisch instituut NWS (National Weather Service) kan de hemel verkleuren net voor of tijdens het losbreken van een storm. In de krant The New York Times legt meteoroloog Peter Rogers van de NWS uit dat het te maken heeft met hoe het zonlicht inwerkt op deeltjes in de atmosfeer. Het is niet heel ongewoon dat de lucht door een storm paars of zelfs helemaal donker kleurt tijdens de dag, aldus Rogers. 

De groene kleur kan erop wijzen dat er hagel zal vallen tijdens de storm, maar dat gebeurde dit keer niet in grote mate. Volgens de NWS waren er hier en daar wel buien. De derecho raasde op sommige plaatsen met snelheden van bijna 160 kilometer per uur. Peter Rogers vertelt dat de NWS meldingen ontving over beschadigde bomen, elektriciteitskabels en enkele gebouwen. Er is voorlopig geen informatie over gewonden in de staat door de storm.  

De groene lucht was het best te zien in en rond de stad Sioux Falls.

"The Upside Down"

Op sociale media maakten mensen ook de vergelijking met "The Upside Down" van de Netflix-serie Stranger Things. Dat is een parallel universum waar de "Demorgorgon" en de "Mind Flayer", de slechteriken van de serie, het voor het zeggen hebben. Dat universum wordt gekenmerkt door een stormachtige en onheilspellende rode hemel.

Maar het fenomeen doet ook denken aan andere fictieverhalen. "Dit is een van de vreemdste dingen die ik ooit heb gezien. Het is net zoals in The Wizard of Oz", zegt iemand in een filmpje. In die Amerikaanse musical en film wordt de 15-jarige Dorothy door een tornado weggeblazen naar het magische land van Oz. 

De staten in het midden van de VS krijgen wel meer te maken met dit soort stormen.  In de zomer van 2020 zorgde een derecho ervoor dat 250.000 mensen zonder stroom zaten. Er vielen toen ook vier dodelijke slachtoffers. 

Meest gelezen