Foto: Radio 2

Stad Antwerpen roept inwoners op om bewuster met voeding om te gaan via nieuw voedselsplan

De stad Antwerpen roept haar inwoners en de horeca op om nog bewuster met voeding om te gaan. Daarvoor heeft ze nu een plan klaar om bewustwording te creëren. Verschillende partnerorganisaties en ook sterrenchef Seppe Nobels zetten zich alvast mee achter het initiatief.

De stad Antwerpen heeft een nieuwe voedselstrategie klaar om in de toekomst nog duurzamer om te gaan met voedsel. Het gaat zowel om productie, verwerking, opslag, distributie als afvalbeheer van voedsel. De stad werkte al eerder mee aan projecten zoals Foodsavers voor voedselhulp en Smakelijke Scholen voor gezonde maaltijden op school, maar nu wordt alles in één strategie omvat. 

Drie pijlers

"Het plan bestaat uit drie belangrijke pijlers: gezond en betaalbaar voor iedereen, stoppen met voedsel te verspillen en meer op het ritme van de natuur. Liefst van al altijd aan tafel met leuke mensen waar veel liefde over de tafel gaat”, zegt Tom Meeuws (Vooruit), schepen van leefmilieu. 

We moeten kiezen voor gezonde voeding, samen rond de tafel en delen met mensen die niets hebben

Sterrenchef Seppe Nobels

Verschillende partnerorganisaties dragen de strategie mee uit en ook topschef Seppe Nobels wordt mee het uithangbord van het beleid. “Het is belangrijk dat we als burgers van de stad Antwerpen, maar ook dat de stad vanuit haar beleid duidelijk maakt dat we een strategie kiezen”, zegt Seppe Nobels. “Als je de problemen hoort: lege brooddozen op school, mensen die alleen rechtstaand eten op een tram. Alsjeblieft kom samen rond een tafel en eet gezonde voeding.”

“We moeten bovendien een antwoord geven op de jarenlange cultuur waarbij we alles goed vonden en er niet werd nagedacht over pesticiden in de landbouw of dieren die antibiotica kregen”, gaat Nobels verder. “Dat komt ook allemaal in ons lichaam terecht."

Bewustwording

Het gaat voornamelijk om bewustwording creëren. “We proberen elke Antwerpenaar nu te overtuigen. We moeten nadenken hoe we met het voedsel omgaan, wat we in onze koelkast stoppen, maar ook wanneer we het eruit halen zodat er minder verspilling is”, zegt Meeuws. “Nadenken over hoe we met zijn allen nog slimmer met ons voedsel kunnen omgaan en op die manier ook het milieu en het klimaat redden.”

De stad wil niet alleen zelf het goede voorbeeld geven, maar ook bestaande initiatieven van burgers, organisaties en bedrijven blijven ondersteunen. Zo komt er onder andere een nieuw subsidiereglement voor wie samen voedsel wil kweken in tuinen, voedselbossen of pluktuinen.

Meest gelezen