Copyright pexels

Chocolade met salmonella van Callebaut in Wieze geeft aan ruim 300 gezinnen een jaar lang groene stroom

De met salmonella besmette chocolade die uit de fabriek van Barry Callebaut in Wieze komt, wordt verdeeld over verschillende biogasinstallaties in Vlaanderen. De vetrijke chocolade wordt er verwerkt tot groene energie. Elke 3 ton verwerkte chocolade kan een gezin een heel jaar van gas en elektriciteit voorzien. Bij Barry Callebaut is minstens 1.000 ton chocolade afgevoerd, dat betekent dat ruim 300 gezinnen een jaar van de energie uit chocolade kunnen leven.

Het was geen prettig nieuws voor chocoladeproducent Barry Callebaut in Wieze toen bleek dat er een salmonellabesmetting in het bedrijf was binnengeslopen. Alle chocoladeproducten na 25 juni werden uit voorzorg weggenomen en kwamen niet in de winkels terecht. Maar wat is er intussen gebeurd met al die besmette chocolade? Ander voedsel dat niet meer kan geconsumeerd worden, en bedrijfsrestafval, wordt vaak herwerkt tot veevoeder. Door de salmonellabesmetting was dat in deze geen optie, maar er is een duurzaam alternatief: In biogasinstallaties kan de chocolade door bacteriën vergist worden tot herbruikbare energiebronnen zoals gas en elektriciteit. 

De chocolade wordt herwerkt in drie stappen tot aardgas, loosbaar water en kunstmest
Directeur FeBiGa, Tore Content

Tore Content, directeur van FeBiGa vzw, de federatie van biogasbedrijven in Gentbrugge, legt uit hoe de chocolade herwerkt wordt. "Dat wordt gedaan volgens de Ladder van Lansink: in drie verschillende stapjes. Het product dient verbrand of gestort te worden, maar er is nog 1 stapje tussen: dat is energierecuperatie. En dat gebeurt door het voedsel te vergisten." Bacteriën doen zich dan te goed aan het organisch materiaal en zetten het om in methaangas. En dat wordt verbrand voor de productie van groene stroom en warmte.

Aardgas, loosbaar water en kunstmest

Volgens Content is het proces eenvoudig te begrijpen: "Het is geen rocket science. Een biogasinstallatie haalt in drie stappen het water, de koolstof en de mineralen uit het voedsel. De koolstof wordt uit de chocolade gehaald en wordt een energiedrager, een methaanmolecule die kan gebruikt worden voor tal van huidige toepassingen met aardgas."

Ook het water wordt uit de chocolade gedestilleerd: "Dat wordt tot water herleid dat mag geloosd worden in de landbouw bijvoorbeeld. En ten derde worden dan de mineralen omgezet naar een alternatief voor de dure kunstmest."

Industrie met biogasinstallaties

Content legt nog uit dat er sinds 2000 een hele industrie is ontwikkeld in Vlaanderen die zich bezig houdt met het verwerken van bijvoorbeeld energierijk organisch restafval. Biogasinstallaties, die het voedsel verwerken voor nuttige toepassingen, contacteren de fabrieken zelf, "maar de industrie wordt gekender, waardoor fabrieken zelf al beginnen te weten waar ze terecht kunnen met hun restafval."

In de jaren 90 werd het besmette of vervuilde voedsel gestort of verbrand, nu kan het in een biogasinstallatie herwerkt worden tot een herbruikbare energiebron

Directeur FeBiGa, Tore Content

"In de jaren 90 werd het besmette of vervuilde voedsel gestort of verbrand, en vond zijn weg niet meer naar bijvoorbeeld veevoeding" legt Content uit. "Nu kan het voedsel in de biogasindustrie herwerkt worden tot herbruikbare energiebronnen. Eenmaal verwerkt, kan het op het openbare net gezet worden."

3 ton chocolade = 1 jaar groene stroom voor een gezin

Hoeveel zal de besmette chocolade aan energie kunnen opleveren? "In chocolade zitten veel calorieën die veel energie opleveren, dat betekent koolstof en dat betekent veel groene stroom. Wat energie oplevert voor een mens, doet dat ook in een biogasinstallatie."

Met 3.000 kilogram van de besmette salmonella chocolade kan je een gezin gedurende 1 jaar van groene stroom voorzien
Directeur FeBiGa, Tore Content

"Je kan de vergelijking maken met een ton gft-afval, daar zit ongeveer 50 kubieke meter gas in. 1 kubieke meter gas levert ongeveer 2,5 kilowattuur elektriciteit op. Een ton (1.000 kilogram) chocolade kan gemakkelijk 1 megawatt opleveren gedurende een uur. 1 megawattuur is een derde van wat een gezin per jaar verbruikt, met 3 ton van deze besmette salmonella chocolade kan je dus een gezin gedurende 1 jaar van groene stroom voorzien."

Twee uur een smartphone opladen

De vergisting in een biogasinstallatie werkt net hetzelfde zoals de maag in een lichaam: "Het is een natuurlijk proces. We laten als mensen tot 40 windjes per dag, dat is ook biogas. Als we dat zouden kunnen opvangen, dan hebben we een liter gas per mens, per dag. Daar kan je je smartphone twee uur mee opladen", legt Content uit.

Er zijn in Vlaanderen ongeveer 40 biogasinstallaties. De salmonellabacterie zelf wordt na de vergisting in het restmateriaal gedood door het een uur te verwarmen op 70 graden. Het restmateriaal of digestaat wordt gedroogd en verwerkt tot bijvoorbeeld mestkorrels.

FeBiGa vzw vertegenwoordigt trouwens 85 procent van alle Vlaamse grote biogasbedrijven. De vzw wil de biogassector in een goed daglicht brengen en het nut ervan op vlak van hernieuwbare energie doen inzien.

kasto80

Meest gelezen