EVHENII KHIL

Kajakverhuurders: "Waterpeil van Ourthe voorlopig te laag om te kajakken"

Momenteel geen kajakplezier op de Ourthe in de Belgische Ardennen, want het waterpeil staat opnieuw te laag. Verschillende verhuurbedrijven hebben daarom beslist om voorlopig geen kajaks aan te bieden. "De omstandigheden zijn niet goed genoeg om te kajakken", klinkt het.

Niet alleen in Italië en Frankrijk is de aanhoudende droogte voelbaar. Ook in ons land toont het zich in onder andere te lage waterpeilen, zoals nu bij de Ourthe. Het is een terugkerend probleem: ook in mei dit jaar was kajakken er niet toegelaten. 

Verschillende verhuurbedrijven hebben nu beslist om hun kajaks voorlopig op het droge te houden. Ardenne Aventures uit La Roche-en-Ardenne biedt sinds begin deze week geen afvaart van de Ourthe per kajak meer aan. "De omstandigheden zijn niet goed genoeg om te kajakken", zegt verantwoordelijke Manu Goldshmidt aan Belga. "De mensen moeten te vaak uit hun boot stappen. Het materiaal geraakt beschadigd, men beschadigt de natuur en de klanten zijn niet tevreden."

De mensen moeten te vaak uit hun boot stappen

Manu Goldshmidt, Ardenne Aventures

Ook Brandsport uit La Roche-en-Ardenne nam die beslissing. "Er is niet genoeg water, de mensen moeten zigzaggen tussen de stenen. Dat is niet meer comfortabel", aldus medewerkster Fabienne Huytbrechts aan Belga.

Gisteren stond de Ourthe nochtans groen op de website van het Waals Gewest met de bevaarbare waterlopen. "Kajakken is nog steeds toegelaten, maar ik bied het niet meer aan want de mensen zijn ontevreden. Je moet zeker tien keer uit je kajak stappen in de 12 kilometer tussen Hotton en Noiseux", vertelt kajakverhuurder Christophe Ankaert uit Hotton.

Bekijk hier de reportage van donderdag 12 mei, toen het waterpeil ook te laag stond om te kajakken: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen