Radio2

Herbeleef Guldensporenslag 1302 in Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk: "Via klank- en lichtshow en VR-filmpjes"

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk kan je vanaf zondag de Guldensporenslag herbeleven. Belevingsmuseum 1302 opent er dan een vernieuwende tentoonstelling die een spectaculaire klank- en lichtshow, maar ook virtual reality-filmpjes bevat.

De keuze voor de Onze-Lieve-Vrouwekerk is geen toevallige keuze: “Er is geen betere plek dan deze kerk, omdat die ook afstamt uit de tijd van de Guldensporenslag” zegt de schepen van Cultuur, Axel Ronse (N-VA). "De kerkelijke diensten zullen niet verstoord worden, omdat de bezoekers een koptelefoon dragen en de beleving zo kunnen meevolgen."

In de Gravenkapel kunnen de bezoekers de aanleiding van de Slag, Guldensporenslag zelf en het ontstaan van het graafschap herbeleven. “Je wordt er echt in ondergedompeld”, zegt de schepen. In de kerk zelf staat er een belevingstafel. “Daarop kan je de hele Guldensporenslag zien en diep ingaan op zowel de Franse als de Vlaamse kant van het verhaal.” Verder bevat de expo nog een grote klank- en lichtshow die om het halfuur doorgaat. “Dat is echt spectaculair”, vindt de schepen.

Kist uit Engeland

Speciaal voor de tentoonstelling komt er een kist van Oxford naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. “Een Bruggeling heeft die kist versierd met tekeningen van de Brugse metten en de Guldensporenslag”, weet Ronse. "Heel kort na de Slag is de kist naar Engeland gebracht, maar nu komt ze voor minstens een jaar terug.”

Meest gelezen