CLI

Dader van moord op Ilse Uyttersprot wellicht naar assisen: "Mijn cliënt ziet in hoe ernstig de feiten zijn"

Jurgen Demesmaeker, de dader van de moord op oud-burgemeester van Aalst Ilse Uyttersprot, wordt zo goed als zeker doorverwezen naar het hof van assisen. Dat heeft de raadkamer in Dendermonde beslist. Uyttersprot werd bijna twee jaar geleden gewelddadig om het leven gebracht in het huis van Demesmaeker, met wie ze enkele maanden een relatie had. 

Bijna twee jaar na de moord op Ilse Uyttersprot is het onderzoek helemaal afgerond. Vanmorgen moesten de verschillende partijen voor de raadkamer in Dendermonde verschijnen. Die besliste vanmiddag om het dossier door te verwijzen naar de kamer van inbeschuldigingstelling van Gent. Die zal het dossier naar alle waarschijnlijkheid doorspelen naar het hof van assisen. 

Op 4 augustus 2020 werd oud-politica Ilse Uyttersprot (CD&V) op 53-jarige leeftijd gewelddadig om het leven gebracht door haar toenmalige partner Jurgen Demesmaeker. Uyttersprot was burgemeester van Aalst van 2007 tot 2012. Op het ogenblik van haar overlijden was ze nog schepen, maar zonder bevoegdheden. Ze liet 2 kinderen achter. 

Demesmaeker gaf zichzelf na de feiten aan bij de politie. Die ging meteen ter plaatse naar zijn appartement in het centrum van Aalst, waar agenten het levenloze lichaam van Uyttersprot aantroffen. 

"Hij (Jurgen Demesmaeker, nvdr) is doorverwezen voor de beschuldiging van moord. Daar zal het hof van assisen dan later over moeten oordelen", zegt advocaat Anthony Mallego, die de twee zonen van Uyttersprot vertegenwoordigt. "Voor ons is het duidelijk: het is zuivere moord met een voorbedachtheid. Maar het is de jury die uiteindelijk beslist." 

Wanneer het proces zal plaatsvinden is nog niet duidelijk. De familie van Uyttersprot hoopt alvast dat dat zo snel mogelijk kan. "Ik schat dat het proces binnen het jaar zou kunnen starten. Mijn cliënten hopen in elk geval dat dit zo snel mogelijk gebeurt zodanig dat zij dit hoofdstuk kunnen afsluiten."

Volgens Mallego is het hele onderzoek naar de moord op Uyttersprot zeer grondig gevoerd. "Een pluim voor de onderzoeksrechter van Dendermonde. Het assisenproces zal alles naar boven brengen, maar een motief of een aanvaardbare reden blijft nog zeer duister."

Foto van de kist van Uyttersprot tijdens haar uitvaartplechtigheid

Brecht Horsten, die samen met Johan Platteau de advocaat van de dader is, wil op dit moment nog niet te gedetailleerd ingaan op de inhoud van het dossier. "Het is de stelling van de verdediging dat geen enkele zaak zwart of wit is. Dat is ook niet in deze zaak. Wij hebben het gevoel dat een aantal elementen nog niet helemaal belicht zijn."

Toch heeft Horsten op dit moment geen bijkomend onderzoek gevraagd. "Wij hebben dat in het verleden wel gedaan. En als dat nodig blijkt in de komende periode, zullen wij dat op dat ogenblik nog opwerpen." 

Hij draagt dit waardig op zijn schouders

Brecht Horsten - Advocaat van Jurgen Demesmaeker

Demesmaeker was vanmorgen niet aanwezig in de raadkamer. "Het is natuurlijk een zeer spannende periode voor hem. Het is zeer stresserend. Maar hij draagt dit waardig op zijn schouders", aldus meester Horsten. "Mijn cliënt ziet in hoe ernstig de feiten zijn."

BEKIJK - Reportage uit "Het journaal" van vlak voor de beslissing van de raadkamer in Dendermonde:

Videospeler inladen...

Niet het eerste slachtoffer

Na de moord op Uyttersprot werd duidelijk dat zij niet het eerste slachtoffer van de man was. Verschillende ex-partners van Demesmaeker dienden een klacht in voor partnergeweld, en dit over een periode van meer dan 20 jaar.

Een van hen is Kristina. Zij had meer dan twintig jaar geleden een relatie met D.. Na psychisch en fysiek geweld probeerde ze te vluchten. Vorig jaar vertelde de vrouw haar verhaal aan "Pano". 

BEKIJK - "Hij pakte me vast en smeet mij op de grond", Pano maakte vorig jaar onderstaande reportage waarin een ex-partner van Jurgen Demesmaeker getuigt over geweld:

Videospeler inladen...

Wat zeggen de cijfers? 

1 op de 5 vrouwen krijgt te maken met partnergeweld. Elk jaar eist partnergeweld levens, al weet niemand exact om hoeveel vrouwen het gaat. Vorig jaar telde de actiegroep stopfeminicide 22 vrouwen in ons land die gedood zijn door hun partner. In 2021 zouden dat er 25 geweest zijn. Dit jaar staat de teller tot nu toe al op 11. De cijfers zijn gebaseerd op krantenartikels, en dus niet volledig. 

Meest gelezen