Radio2

3 tips om te zorgen dat jouw kind niet verloren loopt op het strand

Wie met de kinderen naar het strand gaat, laat ze beter anti-verdwaalbandjes dragen, dat roept de kustreddingsdienst samen met Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) op. Vorig jaar liepen volgens de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) 900 kinderen verloren aan de Belgische kust. Hieronder vind je drie tips om te vermijden dat jouw kind verloren loopt. 

Tip 1: anti-verdwaalbandjes

Het worden warme dagen en dat kan er voor zorgen dat het druk wordt op het strand. Net zoals vorige jaren kan je gratis bij de redders anti-verdwaalbandjes halen. Ouders of begeleiders kunnen daarop de naam van het kind en een telefoonnummer invullen. “Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat de bandjes bestaan of vinden het overbodig”, vertelt An Beun van het IKWV. Bij de kinderen die vorig jaar verloren liepen, hadden de meeste kinderen geen bandje aan.

Daarnaast nemen de bandjes ook druk weg van de redders. “De belangrijkste taak van de redders is zorgen voor de veiligheid in het water en op het strand. Elke keer dat ze worden weggeroepen om de ouders van een verloren gelopen kind te zoeken, verdwijnt de aandacht van het water. Door de bandjes kunnen gewone omstaanders helpen met de zoektocht naar de ouders. Zij zien direct de naam van het kind en kunnen contact opnemen met de ouders”, vult An beun aan. 

Tip 2: Herkenningspunt

Spreek een herkenningspunt af met je kinderen voor als je elkaar uit het oog verliest. “Oudere kinderen lopen soms al wat verder. Voor hen is het dus gemakkelijk om een punt om de dijk of het strand af te spreken waar je elkaar kan ontmoeten”, zegt An Beun. 

Tip 3: Redders aanspreken

Maak je kinderen vertrouwd met de redders. Heel wat kinderen hebben nog schrik om alleen een redder aan te spreken. “Als ze verloren lopen is het best dat de kinderen niet op hun eentje gaan wandelen, maar rechtstreeks naar de redders gaan”, sluit An Beun af. 

Meest gelezen