Premier Kishida bij het bord met de kandidaten van de LDP. De papieren roos betekent dat de kandidaat de senaatszetel won

Partij van vermoorde Japanse ex-premier Abe boekt grote verkiezingszege

In Japan heeft de regeringspartij LDP van premier Fumio Kishida een heel grote overwinning geboekt bij de senaatsverkiezingen. De verkiezingen volgden twee dagen na de moord op voormalig premier Abe, een partijgenoot van Kishida. Die krijgt door de overwinning een groot draagvlak om beloofde hervormingen door te voeren en om eventueel het pacifistische defensiebeleid te wijzigen.

De rechts-liberale LDP, de partij van premier Fumio Kishida gaat er op vooruit en haalt 63 van de 125 zetels die op het spel stonden binnen, net als zijn kleinere coalitiepartner Komeito die 13 zetels in de wacht sleept. Daarmee halen ze samen niet alleen een ruime meerderheid van het aantal zetels die zondag beschikbaar waren, maar ze breiden hun meerderheid in de voltallige senaat ook uit tot 146 op 248 zetels. 

Overwinning geen reden tot feest

Maar reden tot vreugde was er niet bij Kishida en zijn LDP door de moord op voormalig premier en partijcoryfee Shinzu Abe, amper twee dagen voor de verkiezingen. In plaats van een feest, hield de partij een stiltemoment. Vooraf was voor de LDP al winst voorspeld, maar de voor Japan ongeziene moord op een toppoliticus heeft die overwinning mogelijk nog vergroot. 

De senaatsverkiezingen, waarbij elke drie jaar de helft van het aantal zetels opnieuw verkiesbaar zijn, worden gezien als een referendum voor de zittende regering. Met deze grote overwinning verstevigt premier Kishida zijn positie, die hem de kans geeft om op lange termijn te werken en om zijn beloofde hervormingen door te voeren. Kishida wil de door de coronacrisis geteisterde economie aanpakken, iets doen tegen de stijgende levensduurte en het defensiebudget optrekken. 

Grondwetsherziening?

De ruime verkiezingswinst geeft Kishida ook de mogelijkheid om de pacifistische grondwet aan te passen. Na de nederlaag in de Tweede Wereldoorlog kreeg Japan een grondwet die het land verbiedt aan oorlogen deel te nemen en stelt dat het leger enkel het grondgebied mag verdedigen. Onder meer door de groeiende macht van China, wil de LDP de grondwet aanpassen om een actievere defensiebeleid te voeren. 

De vermoorde Abe was een grote pleitbezorger voor zo’n aanpassing. Tijdens een verkiezingsmeeting vrijdag werd hij neergeschoten, waarna hij enkele uren later overleed in het ziekenhuis. Ondanks de schok die door Japan ging, gingen de verkiezingen zoals gepland door om volgens Kishida te laten zien "dat we niet buigen voor geweld". 

Vandaag is er nog een wake voor Abe, die morgen wordt begraven.

Meest gelezen