ISOPIX

Belgische piloten Ryanair kondigen nieuwe staking op 23 en 24 juli aan

De Belgische piloten van Ryanair willen opnieuw staken, op zaterdag 23 en zondag 24 juli. Als gevolg daarvan zullen er vluchten geschrapt moeten worden, al is het nog niet duidelijk om welke vluchten het gaat. Dat weekend staken ook de Franse piloten van Ryanair. 

De problemen bij Ryanair slepen al lang aan en de onvrede blijft groot omdat de directie niet ingaat op de vragen van het personeel. Eind juni was er daarom ook al een staking van de piloten en het cabinepersoneel van de lowcostmaatschappij.

Volgens de medewerkers respecteert de luchtvaartmaatschappij in zijn voorstellen de Belgische arbeidswetgeving niet. De vakbonden klagen ook aan dat Ryanair in België geen personeelsdienst heeft die op de hoogte is van de lokale sociale wetgeving.

BEKIJK - "We beseffen heel goed dat we veel hinder veroorzaken, maar we kunnen niet anders. Ryanair is niet aanwezig in België en het bedrijf antwoordt niet op mails", legt Hans Elsen van vakbond ACV Puls uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Wij voeren opnieuw actie als gevolg van de minachtende en arrogante houding van het bedrijf sinds de actie van juni", laat Didier Lebbe van de christelijke vakbond CNE weten aan RTBF. 

Het boordpersoneel eist bijvoorbeeld ook de garantie op een minimumloon voor iedereen. Het frustreert de piloten dan ook "dat zelfs de indexering van de lonen van juni nog niet gebeurd is", aldus Lebbe nog. 

Het is nog niet duidelijk welke vluchten geschrapt zullen worden als gevolg van de actie, maar het is zeker dat er opnieuw hinder zal zijn voor wie in het vakantieweekend van 23 en 24 juli een vlucht met Ryanair geboekt had. Wellicht zullen de meeste problemen zijn voor vluchten vanop de luchthaven van Charleroi. 

BEKIJK - "Het is heel moeilijk in te schatten wat de impact van de staking zal zijn", legt Ann De Bie uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen