ISOPIX

N-VA-voorzitter De Wever "moeten ze niet bellen als het niet over confederalisme gaat": wat zeggen andere partijen?

Als N-VA de grootste partij wordt na de verkiezingen van 2024, moeten de andere partijen voorzitter Bart De Wever "niet meer bellen als het niet over confederalisme gaat". Dat zei De Wever in "Villa politica". Voor de partij moeten alle bevoegdheden naar de deelstaten. Maar niet alle andere partijen zijn van diezelfde mening. Een overzicht. 

Het was Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) die gisteren - tijdens zijn toespraak voor 11 juli - het thema opnieuw op de kaart zette. "Laten we alstublieft na de volgende federale verkiezingen een eind maken aan de huidige onhoudbare situatie", zo zei hij. "Het is aan ons, politieke verantwoordelijken, om de situatie te deblokkeren. Definitief te deblokkeren. Het gros van de bevoegdheden móét naar de deelstaten."

Zijn partijvoorzitter Bart De Wever treedt hem vandaag - net voor de viering in het Brusselse parlement - bij. "Het is helemaal op. In België gebeurt er niets meer en wat er gebeurt, is verkeerd. Als wij zouden winnen in 2024 en de partijen die de kiezers verloochenen - Open VLD en CD&V - afgestraft worden, dan is het spel gespeeld", zegt hij in "Villa politica". 

"Ik hoor vaak: hoe ga je het confederalisme realiseren? Ik wil graag de vraag omdraaien: hoe ga je nog een Belgische regering maken als de Vlaming een duidelijke keuze maakt? Mij moeten ze alvast over niets meer bellen als het niet over confederalisme gaat."

Bekijk hier de reactie van N-VA-voorzitter Bart De Wever:

Videospeler inladen...

De liberalen zijn er alvast niet voor gewonnen. "Mensen die willen samenwerken en van goeie wil zijn, kunnen bergen verzetten. Dat heb ik gezien in twee jaar corona", zegt premier Alexander De Croo (Open VLD). "Dat heeft niets te maken met structuren. Als we één ding nodig hebben, dan zijn het politici die van goede wil zijn. Dan kunnen we ongelofelijk veel aan, in Vlaanderen en België."

Bekijk hier de reactie van premier Alexander De Croo (Open VLD):

Videospeler inladen...

Eenzelfde geluid bij zijn Franstalige collega's van MR. "Het is niet dat de zaken beter zullen gaan door het land te splitsen", zegt voorzitter George-Louis Bouchez. "We hebben al een staatshervorming gehad. Met dat evenwicht moeten we nu aan de slag, in plaats van verder te gaan."

Bekijk hier de reactie van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez:

Videospeler inladen...

Volgens Vooruit ligt er niemand echt wakker van de verdeling van bevoegdheden. "Een staatshervorming is een middel om een doel te bereiken", zegt voorzitter Conner Rousseau. "Ik sta er voor open, maar dan moet ik wel weten tot wat het leidt. Vlaanderen is bevoegd voor onderwijs en het niveau is nog nooit zo laag geweest. Vlaanderen is bevoegd voor de woonzorgcentra en de prijzen gaan omhoog. Dus wat willen we met die bevoegdheden doen? Het nog slechter maken?"

Bekijk hier de reactie van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau:

Videospeler inladen...

Bij CD&V benadrukken ze dat je altijd moet kijken hoe je het land beter kan laten functioneren. "Je merkt bij de uitdagingen in de gezondheidszorg en de arbeidsmarkt dat het veel te versplinterd is. Vlaanderen wijst naar Wallonië en België en omgekeerd. Dat veroorzaakt frustraties en maakt geen goed beleid", zegt voorzitter Sammy Mahdi. "Geef regio's de mogelijkheid om hun werk te doen en dan komt het wel goed."

Bekijk hier de reactie van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi:

Videospeler inladen...

"Vlaanderen heeft ondertussen veel bevoegdheden", zegt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. "Als het is om beter te besturen, zullen wij een partner zijn. Maar de eerste opdracht moet zijn om iets te doen met de bevoegdheden die we nu hebben. Een staatshervorming is geen doel op zich."

Bekijk hier de reactie van Groen covoorzitter Jeremie Vaneeckhout:

Videospeler inladen...

Voor Vlaams Belang gaat confederalisme niet ver genoeg. De partij wil in 2024 gaan naar een onafhankelijk Vlaanderen, zo zei voorzitter Tom Van Grieken gisteren al tijdens een 11 juliviering in Brugge. "Als de kiezer ons een sterk mandaat geeft, dan is het haalbaar en logisch", herhaalt hij vandaag. 

Bekijk hier de reactie van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen