© Zoonar.com/Ivan Tykhyi - portal.belgaimage.be

Zijn we binnenkort met 8 miljard? Volgens de voorspellingen ronden we die kaap op 15 november

Tegen 15 november 2022 zullen we met 8 miljard zijn op onze planeet. Dat is de voorspelling van de Verenigde Naties. Niet verwonderlijk staan China en India op respectievelijk nummer één en twee van de landen met het grootste aantal inwoners. Maar die verhouding zal de komende jaren dooreengeschud worden. 

7.959.795.101. Met zoveel mensen lopen we momenteel rond op de aarde - al verandert dat aantal elke seconde. Op een zucht verwijderd van de 8 miljard dus, en die mijlpaal zullen we wellicht tegen 15 november halen. Dat blijkt uit een voorspelling van DESA, het departement van economische en sociale zaken van de Verenigde Naties. Ongeveer 11 jaar geleden werd de 7 miljardste inwoner geboren. 

De groei van de bevolking verloopt wel steeds trager, zo schrijft het onderzoek. Volgens de VN groeit de wereldbevolking momenteel zelfs aan het traagste tempo sinds zowat zeventig jaar. "In 2020 daalde de groeiratio van de wereldbevolking voor het eerst sinds 1950 onder de 1 procent."

De nakende geboorte van de acht miljardste aardbewoner is "een gelegenheid om onze diversiteit te vieren, onze gemeenschappelijke menselijkheid te erkennen en om ons te verwonderen over de gezondheidswinst die de levensduur heeft verlengd en de moeder- en kindersterfte drastisch heeft teruggedrongen", zegt Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, in een verklaring. Het bereiken van de nieuwe mijlpaal biedt ook "een herinnering aan onze gedeelde verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor onze planeet", klinkt het nog.

We leven ook steeds langer. Er zijn natuurlijk grote verschillen, maar globaal genomen wordt iemand die in 2019 geboren is gemiddeld 72,8 jaar oud. Iemand die in 2050 geboren zal worden, zal naar schatting 77,2 jaar oud worden. In combinatie met de tragere groeicijfers betekent dat ook dat er steeds meer ouderen zijn. Nu is gemiddeld 10 procent van de wereldbevolking ouder dan 65, in 2050 zou dat 16 procent zijn.

De meest bevolkte gebieden in 2022 zijn Oost- en Zuid-Oost-Azië, met 2,3 miljard inwoners, gevolgd door Centraal en Zuid-Azië met 2,1 miljard inwoners. Niet verwonderlijk staan China en India op nummer 1 en 2. 

De top vier is al decennialang ongewijzigd, maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. India zou volgens de voorspelling China volgend jaar al voorbijsteken en zo voor de komende decennia het meeste aantal inwoners tellen. Opvallend: meer dan de helft van de voorspelde bevolkingsgroei tegen 2050 is verspreid over slechts 8 landen: India uiteraard, maar ook Congo, Egypte, Ethiopië, Nigeria, Pakistan, de Filipijnen en Tanzania. 

Eerder dit jaar raakte bekend dat de bevolking in China dit jaar voor het eerst in meer dan een halve eeuw zal krimpen. Meteen het begin van een grote verschuiving, waarbij de Chinese bevolking de komende decennia snel zal verouderen. 

Meest gelezen