100-jarige man uit Destelbergen die medebewoner in rusthuis doodde, is overgebracht naar psychiatrie

De man van 100 uit Destelbergen die meer dan een half jaar op zijn internering moest wachten, is overgeplaatst naar een psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Truiden. De man verbleef sinds oktober 2021 in de ziekenhuisafdeling van de gevangenis van Brugge, nadat hij in de zomer een medebewoner in een rusthuis om het leven had gebracht. Psychiaters oordeelden dat de man op het moment van de feiten in een staat van geestverwarring verkeerde en dus ontoerekeningsvatbaar was.

De 100-jarige man werd in juni 2021 aangehouden nadat hij een medebewoner van het woonzorgcentrum Kouterhof in Destelbergen om het leven had gebracht. Het incident was een tragische vergissing, oordeelden de gerechtspsychiaters die de man onderzochten. Hij verkeerde op het moment van de feiten in een plotse, tijdelijke toestand van verwardheid. Tijdens de bewuste nacht doolde hij door de gangen van het woonzorgcentrum en vergiste hij zich van kamer toen hij terug naar bed wilde. Toen hij een kamer betrad, dacht hij dat er een indringer onder zijn lakens lag, waarna hij de medebewoner doodde.

Ontoerekeningsvatbaar

De 100-jarige man werd ontoerekeningsvatbaar verklaard omdat hij niet met kwaad opzet gehandeld zou hebben. De raadkamer besliste daarom in oktober 2021 dat hij geïnterneerd moest worden. Maar meer dan 8 maanden na die uitspraak verbleef hij nog altijd in een ziekenhuisafdeling van de Brugse gevangenis. 

Ik sta ervan versteld hoe lang het heeft geduurd vooraleer er plaats vrij was in een psychiatrie

Advocaat Jan De Winter

Sinds vorige week is de man overgebracht naar een aangepaste zorgvoorziening in Sint-Truiden. Het gaat om een gesloten geriatrische afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. "We zochten al sinds de zomer naar een psychiatrie, maar we vonden gewoon geen plaats", vertelt Jan De Winter, advocaat van de man. "We staan er zelf van versteld hoelang het heeft geduurd."

De Winter trok de voorbije maanden meermaals aan de alarmbel in de media. Zo werd zijn cliënt door verschillende instellingen geweigerd omdat er geen gepaste omkadering of onvoldoende nachtverpleging was om de bejaarde man op vangen.

Meest gelezen