Videospeler inladen...

Burgemeester De Wever over drugsoverlast in Antwerpen: "Illegale Tunesiërs proberen drugs te pushen"

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) krijgt zijn stad deze zomer te maken met drugsoverlast door een groep illegale Tunesiërs uit de omgeving van de stad Kairouan. Volgens hem doet zijn politie wat ze kan, maar ligt het probleem bij het Europese migratiebeleid, waardoor "iedereen die illegaal binnenkomt de facto wordt beloond".  

In Antwerpen klagen bewoners en handelaars momenteel over drugsoverlast in de Diepestraat. "Het is niet zo dat de politie niets doet in die wijk", reageert burgemeester De Wever in "Terzake". "De cijfers spreken dat tegen. In de Diepestraat en omgeving hebben we dit jaar 1.265 pv's geschreven - heel veel voor drugs, voor illegaal verblijf - en er zijn niet minder dan 346 mensen gearresteerd."

BEKIJK - Een reportage uit "Terzake" over de drugsoverlast in de Diepestraat:

Videospeler inladen...

De wortel van alle kwaad lijkt mij toch het Europese migratiebeleid te zijn

Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA)

"Dit jaar zijn het Tunesiërs", weet De Wever. "Die komen uit één bepaald dorp (sic), Kairouan, en gaan naar Lampedusa, waar ze asiel in Italië aanvragen. Dat duurt daar zo lang en dan zie je ze hier op straat drugs pushen. Die hebben een middleman die hen die drugs geeft. Maar die mensen hebben niets: geen verblijfsstatuut, geen verblijf, geen geld."

Volgens De Wever doet zijn politie wat ze moet doen: hen oppakken. Maar het parket doet volgens hem onvoldoende, en dat geldt volgens hem ook voor de Dienst Vreemdelingenzaken, die de opgepakte Tunesiërs hoogstens kan terugsturen naar Italië.

"De wortel van alle kwaad lijkt mij toch het Europese migratiebeleid te zijn", aldus De Wever. "Wij zijn een continent zonder grens waar iedereen die illegaal binnenkomt de facto wordt beloond. We zeggen al jaren dat men daarmee moet stoppen."  

Als het gaat over criminele illegalen die drugs dealen, dweilen wij letterlijk met de kraan open

Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA)

Volgens De Wever moeten er twee dingen gebeuren. "Je moet de georganiseerde misdaad de kop indrukken - en daar doet het federale niveau veel te weinig aan - en je moet het aantal handlangers zien te beperken die de business kan rekruteren, zijnde illegale criminelen."

"Als het gaat over criminele illegalen die drugs dealen, dweilen wij letterlijk met de kraan open", zegt de Antwerpse burgemeester nog. "Het is zeer ontmoedigend voor onze politiemensen."

"Er is heel weinig capaciteit bij de Dienst Vreemdelingenzaken", weet De Wever nog. "De terugkeercijfers zijn dramatisch en wij zijn weer het putje van het Europese asielbad. Alleen Oostenrijk heeft nog meer asielzoekers per capita dan België.

Bart De Wever licht zijn visie op de drugsoverlast in zijn stad toe.

Videospeler inladen...

"In plaats van elkaar met de vinger te wijzen, denk ik dat we schouder aan schouder moeten staan voor die kordate aanpak die nodig is", reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Ze erkent dat er onvoldoende plaatsen zijn in de gesloten centra, maar wijst erop dat al is beslist om het aantal plaatsen uit te breiden. 

De Moor is momenteel in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. "Ik ben hier in Marokko net om die samenwerking inzake terugkeer te verbeteren", zegt ze. "Het feit dat ik hier ben nog geen twee weken na mijn eedaflegging toont aan hoe belangrijk ik dat vind om na twee moeilijke covidjaren aan de terugkeerrelaties te werken."

"Ik ben heel blij dat meneer De Wever naar Europa verwijst", zegt de staatssecretaris nog. Volgens haar liggen de teksten klaar voor een hervorming van het Europese migratiebeleid.

Staatssecretaris Nicole de Moor stelt beterschap in het vooruitzicht.

Videospeler inladen...

Meest gelezen