Gestolen eeuwenoud reliek met "bloed van Jezus" staat opeens voor deur Nederlandse onderzoeker 

Een eeuwenoud relikwie dat begin juni gestolen werd uit een abdij in Frankrijk, is terecht. Opmerkelijk: het gestolen voorwerp werd vorige week voor de deur van Arthur Brand gezet, meldt De Telegraaf. Brand is een Nederlandse onderzoeker die zich bezighoudt met kunstroven. Het gaat om een gouden kist, met daarin twee houders waar volgens katholieken het bloed van Jezus Christus in zit. 

We keren terug naar de nacht van 1 op 2 juni. Uit de sacristie van de Abbatiale de la Sainte-Trinité in Fécamp, een plaats ten noordoosten van Le Havre in Normandië in Frankrijk, wordt een kistje in de vorm van een goudkleurige kerk versierd met blauwe stenen, gestolen. Volgens katholieke gelovigen wordt er bloed van Jezus Christus in bewaard.  

Pelgrims zakken al bijna 1.000 jaar naar de plek af om het relikwie te vereren. Volgens de overlevering zouden de twee flacons die erin zitten oorspronkelijk in een koffer in de zee gegooid zijn en aangespoeld zijn in Fécamp. 

Naast het relikwie steelt de dief, die zich 's nachts zou laten opsluiten hebben in het gebouw, ook nog enkele andere liturgische voorwerpen. De diefstal vindt plaats op minder dan twee weken voor het moment waarop jaarlijks le Précieux-Sang (kostbaar bloed) vereerd wordt, een traditie die teruggaat tot de 12e eeuw. Jean-Luc Brunin, de bisschop van Le Havre, noemt het een ondraaglijke aanval op het geloof en op een traditie. 

Het voorwerp is onvindbaar. De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand weet op dat moment dat het voorwerp gestolen is, maar er wordt niet al te veel ruchtbaarheid aan de diefstal gegeven, uit angst dat de dief in paniek zou slaan en het voorwerp vernietigen. De bisschop gaat er vanuit  dat de dief in opdracht van een verzamelaar van religieuze kunst gehandeld heeft en goed wist waar hij naar op zoek was. 

Brand: "Ik heb hen laten weten: zet het voor mijn deur"

Enkele weken na de diefstal krijgt Brand een mail, volgens hem van een kennis van de persoon bij wie de dief het voorwerp had verstopt. "Het heiligste der heiligen in huis hebben is een soort vloek", vertelt Brand aan Het Algemeen Dagblad. "Ze hebben overwogen het terug naar de abdij te brengen, maar daar hangen camera’s. Een andere optie was het vernietigen. Ik heb hen laten weten: zet het dan voor mijn deur. Ze hadden duidelijk toestemming van de dief om dit terug te brengen”, zegt hij. 

En zo is het volgens Brand ook gegaan. Vorige week wordt er op een avond rond 22.30 uur bij hem aangebeld.  Voor zijn deur staat een pakket.  Op straat is volgens hem niemand meer te zien. In het pakket zit de gestolen goudkleurige kist. Brand zegt dat hij zelf heeft gecontroleerd of het object echt is. "Ik heb alle boeken en beelden bekeken. Dit is niet in drie weken te vervalsen. Het is echt.”

Aan Nederlandse media en aan BBC News vertelt Brand vandaag dat hij ervan uitgaat dat het voorwerp niet bewust en gericht is gestolen, maar dat het zonder nadenken meegenomen is door "een doorsnee dief" die gebruikmaakte van een gelegenheid die zich voordeed.  Toch is het uitzonderlijk dat het voorwerp na enkele weken alweer terecht is. "Van alle gestolen kunst wordt maar zeven tot acht procent teruggegeven en veel gestolen kunst wordt vernietigd", zegt hij.

Dit betekent zo veel meer voor honderden miljoenen mensen. Dit overstijgt het kunstzinnige

Arthur Brand

"Mooiste vondst ooit: dichter bij Jezus Christus kan je niet geraken"

Brand is als onderzoeker die zich bezighoudt met kunstroven wel wat gewend. Zo vond hij onder meer de Hitler-paarden (levensgrote bronzen kunstwerken die op het terrein voor het hoofdkwartier van Hitler stonden), een ring van schrijver Oscar Wilde en een schilderij van Picasso terug. 

Toch noemt hij dit "zijn mooiste vondst ooit". "Ik ben zelf katholiek. Al meer dan 1.000 jaar bidden mensen hierbij. Ze hebben gebeden dat hun zoon zou terugkomen van een kruistocht en dat hun dochter zou genezen van de pest. Hier worden wonderen aan toegeschreven. Een Picasso vinden is leuk, maar dit betekent zo veel meer voor honderden miljoenen mensen. Dit overstijgt het kunstzinnige." 

Op Twitter schrijft hij vandaag bij enkele foto's. "Dichter bij Jezus Christus, de tempeliers en de Heilige Graal kan je niet geraken. Beter dan dit wordt het niet voor een katholiek en een grote Dan Brown-fan...." 

Brand zal het relikwie nu aan de Nederlandse politie bezorgen die ervoor moet zorgen dat het terugkeert naar de abdij in Frankrijk. 

Meest gelezen