Archiefbeeld
Nicolas Maeterlinck

Éindelijk weer een volwaardige editie van de Brusselse Zuidfoor: "We hebben er echt zin in"

Vorig jaar moest het nog met mondmaskers en afstandsregels maar dit jaar is de Brusselse Zuidfoor in volle glorie terug. De 141ste editie belooft er één van superlatieven te worden als we de foorkramers mogen geloven. Ze hopen wel dat de bezoekers alle kramen vinden want een deel van de kermis moest verhuizen door werkzaamheden voor de metro. 

“Ik heb geen tijd nu”, zegt de eigenaar van Pasta Fresca. Zonet is de vrachtwagen van het pastakraam het terrein tussen de Dauwstraat en de Anderlechtsepoort opgereden. Met grote passen meet de foorkramer op waar zijn foodtruck-avant-la-lettre terecht moet komen.

Buiten deze ene drukke foorkramer ligt het terrein van de Zuidfoor er nog vrij verlaten bij. Verschillende woonwagens en kermiskramen staan intussen gereed tussen de Slachthuislaan (naast de Ninoofsepoort) en de Hallepoort, maar zijn nog allemaal gesloten. Het oogt niet echt uitnodigend maar over vijf dagen zal het hier opnieuw wemelen van de kermisbezoekers op zoek naar een smoutebol, een duizelingwekkende attractie of een pasta fresca.

 © BRUZZ Forain Jeffry Bodet (40) uit Jette met zijn attractie Elliot De Draak, een kinderrollercoaster.

Een beetje verder wordt een grote paars-groene draak geparkeerd. Elliot De Draak is eigendom van forain Jeffry Bodet (40) uit Jette. Ook hij maakt zich op voor een goede maand aan feestelijkheden langs en op de Kleine Ring. Naast de drakenrollercoaster voor kinderen baat Bodet ook een trampolineattractie uit. Door werkzaamheden voor de nieuwe metrolijn 3 en metrostation Toots Thielemans moest die verhuizen.

Verhuis

Vanwege de metrowerken - vlak voor het Zuidstation - is de foor sinds vorig jaar opgeschoven tot achter de Anderlechtsepoort, richting Ninoofsepoort. Maar dat kon niet iedereen smaken. "We stonden aan het mooiste plaatsje op de Zuidfoor, vlakbij het station, mensen kwamen er vanuit de stad recht op af", zegt Bodet. "Sinds vorig jaar staan we heel wat verder, en dat hebben we gevoeld. De mensen zijn het niet gewoon, ze komen niet tot daar."

Volgens bevoegd Brussels schepen Fabian Maingain (DéFI) moet daar verandering in komen. "Na de verhuis vorig jaar hebben we samen met de forains de balans opgemaakt", zegt Maingain. "We hebben extra signalisatie geplaatst. Bovendien hebben we dit jaar samengewerkt met de MIVB om van Arts et Métiers (tramhalte dichtbij de Ninoofsepoort, red.) het startpunt van de foor te maken."

© BRUZZ  Voortaan is het startpunt van de foor vlakbij tramhalte Arts et Métiers.

Ten slotte komt er ook een grote attractie voor kinderen - een boot - op het verlengde stuk, zodat bezoekers daar naartoe worden gelokt, legt Maingain verder uit. De bedoeling is evenwel dat de kermiskramers ooit weer terugkeren naar de Europa-esplanade. "Wanneer dat opnieuw mogelijk wordt, keren ze wat mij betreft terug. Maar dat hangt van de werf af."

Bronx

Al bij al maken de kermiskramers zich niet te veel zorgen. Ze kijken vooral uit naar een volwaardige editie zoals weleer. Ook foorkramer Junior De Corte (35) uit Brussel heeft "er echt zin in". Hij is de derde generatie die het frietkraam De Corte uitbaat, vertelt hij terwijl hij een leverancier begeleidt. De Zuidfoor blijkt doorheen de jaren een dankbare kermis. "De Zuidfoor is altijd een goede kermis geweest," aldus De Corte. "Hier wordt aardig verdiend."

© BRUZZ  Junior De Corte (35).

Bodet ziet dat anders. Die heeft zijn kermisattracties nog maar net afgebroken op de Antwerpse Sinksenfoor en maakt zich zorgen over de veiligheid. "Het is niet gemakkelijk om hier te staan. Het is hier de Bronx, hè," zegt de kermisexploitant en zelfverklaarde echte Brusseleir. "Ik heb veel collega's die niet in Brussel willen komen", zegt hij, terwijl hij mij even later op het hart drukt om "hier vooral niet 's avonds rond te lopen".

Bronx of niet, vorig jaar klaagden buurtbewoners van de - meer welgestelde - wijken rondom de Zuidfoor over nachtlawaai. Ze voerden zelf geluidsmetingen uit en stelden vast dat de toegelaten waarden ruimschoots overschreden werden. Ook al heeft hij een rollercoaster voor kinderen, waarin wel eens geschreeuwd kan worden, toch is Bodet er gerust op. "Ik maak me daar geen zorgen over, dat gaat vooral over de echt grote attracties." In ieder geval zullen er volgens schepen Maingain wel controles uitgevoerd worden.

Een goede vijfhonderd meter verder komen we ten slotte nog Rachel (31) tegen, die op teenslippers haar woonwagen aan het oplappen is. Ze blijkt ook Bodet te heten, een nicht van de eerder genoemde Jeffry. Zij baat een penalty-kraam uit, en is niet moeten verhuizen vanwege de werken. Ook zij kijkt uit naar zaterdag, zegt ze breed glimlachend. "Vorig jaar was erg goed, zelfs met de coronaregels", klinkt het. Dat belooft voor een editie zonder beperkingen.

Nog tot 21 augustus kunnen kermisliefhebbers genieten van de 133 draaimolens, spookhuizen, pasta- en smoutebollenkramen op de Brusselse Zuidfoor.

Meest gelezen