Radio 2

Molenvijver in Zottegem droogt uit: stad laat vijver preventief leegvissen

De stad Zottegem heeft beslist om de Molenvijver volledig leeg te laten vissen. De vijver zit vol slib, en het risico dat hij uitdroogt is te groot. Een hobbyvisser zal nu alle vis uit de vijver halen en die nadien uitzetten in een andere vijver in Zottegem. 

De stad Zottegem laat de Molenvijver volledig leegvissen. Door de droogte staat er niet genoeg water in de vijver, doordoor kunnen de vissen sterven. "We zijn te rade gegaan bij het Agentschap Natuur en Bos", zegt schepen van Milieu Leen Goossens (CD&V), "volgens een visserijbioloog konden we het leven van de vissen enkel garanderen door hem volledig leeg te vissen." Een hobbyvisser zal nu alle vis eruit halen, en uitzetten in een andere vijver. 

Droog weer, erosie en graafwerken

De Molenvijver vult zich veel sneller dan normaal met slib, en dat ligt volgens buurtvereniging Helder Water aan de droogte, erosie en de graafwerken aan de nabijgelegen fietssnelweg. Daardoor dreigen de vissen in de vijver te stikken in een modderpoel. 

Onderzoek waterbodem in augustus

De stad wil alle slib uit de vijver laten weghalen, en roept daarom de hulp in van de provincie Oost-Vlaanderen"Het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek plant in augustus een onderzoek van de bodem", verduidelijkt Goossens. "Daarna zullen de waterbodempaketten opgemeten worden door een landmeter zodat duidelijk wordt hoeveel slib er uit de vijver moet gehaald worden".

Eenmaal de Molenvijver is leeggevist, is het trouwens niet de bedoeling dat er ooit opnieuw vis in die vijver wordt uitgezet.

Meest gelezen