Kernkabinet andermaal zonder akkoord over de pensioenhervorming uit elkaar
Even voor middernacht is het kernkabinet van de regering-De Croo uit elkaar gegaan zonder akkoord over een pensioenhervorming. Woensdag beslist de premier wanneer er een nieuwe vergadering komt. Heel de avond verliepen de gesprekken erg moeizaam, er is geen vooruitgang geboekt.
De federale topministers zaten dinsdagavond sinds 19 uur samen in de Wetstraat 16. De regering probeert al wekenlang een compromis te vinden voor een pensioenhervorming. Premier Alexander De Croo wil landen vóór 21 juli. Er liggen vier maatregelen op tafel: de herinvoering van een pensioenbonus, het deeltijds pensioen, een versterking van de pensioenrechten voor vrouwen en de toegang tot het minimumpensioen.
Knelpunt
Dat het minimumpensioen tot 1.500 euro wordt opgetrokken lijkt niemand nog in vraag te stellen, maar het knelpunt blijft de voorwaarde om daarvan te kunnen genieten. De meeste partijen zijn het ermee eens dat je 20 jaar lang minimum 208 dagen per jaar gewerkt moet hebben, maar de Franstalige socialisten vinden dat tijdelijke werkloosheid, werkonbekwaamheid en tijdskrediet daarbij moeten kunnen meetellen als gewerkte dagen. Bijna alle anderen partijen vinden dat onaanvaardbaar.
Pensioenbonus
Over de pensioenbonus zouden de ministers het wél eens zijn. Dat extraatje voor wie pensioengerechtigd is maar nog wat langer blijft werken, bestond vroeger al, maar is afgeschaft door de regering-Michel, omdat mensen niet langer bleven werken. Nu zou dat langer werken tot drie jaar worden beperkt: wie op zijn 62e kan stoppen, maar doorwerkt tot zijn 65e, zou 500 euro per jaar extra krijgen, bovenop een iets hoger pensioen.
Ook het deeltijds pensioen ligt nog op tafel, maar naar verluidt maakt dat voorstel weinig kans, wegens te duur.
De regering werkt wel verder aan de pensioenhervorming, klinkt het nog. Wanneer het kernkabinet opnieuw zal samenzitten, is nog niet beslist.