Taskforce wil meer tijd tussen eerste en tweede prik tegen apenpokken om 3.000 doses beter te benutten

De taskforce Vaccinatie heeft de Hoge Gezondheidsraad gevraagd om meer tijd te laten tussen de eerste en tweede dosis van het apenpokkenvaccin. "Zo kunnen we onze 3.000 dosissen beter benutten", zegt Pierre Van Damme in "De wereld vandaag". De vaccinoloog pleit er ook voor om meer vaccins aan te kopen.

Morgen (woensdag) start in ons land de vaccinatie tegen apenpokken. Wie een hoogrisicocontact had, kan zich laten inenten. "We hebben de definitie van zo'n 'hoogrisicocontact' uitgebreid", verduidelijkt vaccinoloog Pierre Van Damme.

"Prioritair komen de 'zeer hoogrisicocontacten' in aanmerking: mensen die seksueel contact hadden met iemand die apenpokken ontwikkelt, of mensen die langdurig huid-op-huidcontact hadden met een besmet persoon. Idealiter wordt binnen de vier dagen na zo'n contact het eerste vaccin toegediend, al kunnen we de symptomen na vaccinatie tussen de 4 à 14 dagen ook nog milderen."

Daarnaast zijn er de "gewone" hoogrisicocontacten: "Mensen uit de zorg", aldus Van Damme. "Bijvoorbeeld een huisarts, dermatoloog of verpleegkundige die apenpokken verzorgd heeft."

Beluister hier het volledige gesprek met vaccinoloog Pierre Van Damme in "De wereld vandaag":

3.000 dosissen

In 63 landen zijn intussen bijna 9.300 gevallen van apenpokken vastgesteld, ruim 3.000 meer in een week. In ons land zijn er zo'n 170 besmette personen. Daartegenover hebben we tot nu toe 3.000 dosissen ter beschikking in België. Voldoende om een verdere uitbraak van het apenpokkenvirus te bestrijden?

"We moeten met die 3.000 vaccins efficiënt omgaan. België kiest voor een beleid na blootstelling, wat wil zeggen dat we pas vaccineren zodra mensen een (zeer) hoogrisicocontact hebben opgelopen. Mochten we meer vaccins ter beschikking hebben, zouden we wellicht het geweer van schouder wisselen en kiezen voor een preventieve aanpak."

Meer vaccins nodig

Dat is wat onze noorderburen momenteel doen: in Nederland worden zo'n 32.000 mannen die seks hebben met mannen preventief gevaccineerd. "Dat is zeer zinvol en verdedigbaar", vindt Van Damme. "Zij hebben wel geluk gehad. Heel veel landen wereldwijd beschikken over een voorraad vaccins tegen de oude pokken, ook al zijn die intussen uitgeroeid. Nederland heeft zijn stock recent vernieuwd met zogenoemde 'derdegeneratievaccins', die toevallig ook ingezet kunnen worden tegen apenpokken."

In ons land is die vernieuwing nog niet begonnen, en dus moeten we het met de 3.000 dosissen doen die Europa tot nu toe gemeenschappelijk heeft aangekocht. "We hebben vandaag een vergadering gehad met de aids-referentiecentra, de overheid en het federaal agentschap, en we zijn het unaniem eens dat België verder moeite moet en zal doen om samen met Europa om meer vaccins op de kop te tikken."

Communicatie

In afwachting van meer vaccins, heeft de taskforce Vaccinatie de Hoge Gezondheidsraad gevraagd om meer tijd te laten tussen de eerste en tweede dosis van het vaccin. "Nu bestaat het vaccinatieschema uit twee dosissen met 28 dagen tussentijd. Als dat een aantal maanden mag zijn, kunnen we breder vaccineren en in tussentijd meer vaccins aankopen."

"Als we nu niet van de apenpokken afraken, zitten we er voor altijd mee", is het Europees Gezondheidsinstituut ECDC van mening in De Standaard. "Een standpunt dat je ook hoort van Engelse wetenschappers", weet Van Damme. "Al leggen zij meer de nadruk op de communicatie over hoe je apenpokken kan oplopen. Verenigingen van mannelijke homoseksuelen bijvoorbeeld scherpen hun communicatiekanalen aan, wat primair een effect heeft op het oplopen van nieuwe infecties."

Meest gelezen