Wandelen met app langs monumenten in de Maasdorpen: “een duurzaam verhaal”

In Aldeneik is vandaag het “Snoer van Maasdorpen” in de Erfgoedapp gelanceerd. Dat zijn vijf wandelingen die ondersteund worden door de Erfgoedapp van FARO. Met de app kan je bij elk monument verhalen via beeld en geluid beleven.

De Maasvallei kent een rijke geschiedenis. “Beschavingen hebben zich altijd via de grote rivieren ontwikkeld, en dat is hier niet anders”, aldus Katrien Schaerlaekens, coördinator van Rivierpark Maasvallei.

Rivierpark Maasvallei ontwikkelde dus de wandeling, “om zowel bewoners als bezoekers kennis te laten maken met het rijke erfgoed van de Maasvallei”, volgens Schaerlaekens.

Druk op de knop

De Erfgoedapp van FARO begeleidt je tijdens de wandelingen. Want, hoewel de monumenten vaak wel zichtbaar zijn, is het verhaal erachter dat niet altijd. “Je kan als voorbijganger niet altijd het verhaal aflezen”, zegt Greetje Vandekerckhove van de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst van Kempen en Maasland, “dus de app is handig om in het landschap zelf achter de verhalen te komen.”

Meer nog, je hoeft zelfs niet in het landschap te zijn. “Als je weinig tijd hebt ter plaatse, kan je ook achteraf de verhalen ontdekken. Je kan van thuis uit met de app al het materiaal opzoeken”, zegt Vandekerckhove.

De app is al op verschillende plaatsen in gebruik. “We hebben al verschillende toepassingen van de app gedaan, en ik hoop dat er nog meer komen”, zegt ook gedeputeerde voor Erfgoed Igor Philtjens (Open VLD). Omdat de app zijn waarde al bewezen heeft , is er ook voor deze over de Maasdorpen vertrouwen in. “Dat is een duurzaam verhaal, iets wat zal blijven bestaan”, aldus Schaerlaekens.

De andere oever

De wandelingen bevinden zich momenteel allemaal aan de Belgische zijde van de Maas, in de vijf dorpen Oud-Rekem, Leut, Stokkem, Aldeneik en Kessenich. Maar dat er aan de andere kant van de Maas ook iets mee gedaan wordt, is niet uitgesloten: “Er lopen gesprekken om de erfgoedapp in Nederland ook toe te passen”, besluit Schaerlaekens.

Meest gelezen