Kempense gemeenten waarschuwen extra bij warm weer: “Zwem niet in kanalen en ontginningsputten” 

Bij de warme temperaturen van de komende dagen willen enkele Kempense gemeenten extra benadrukken om niet te zwemmen in kanalen of ontginningsputten. “Er zijn geen redders aanwezig en er is gevaar voor koude onderstroom, waardoor je kan verkrampen en in de problemen kan komen”, klinkt het. Mensen die toch betrapt worden op zwemmen waren het verboden is, kunnen een GAS-boete krijgen. 

Het kwik flirt deze week met de 30 graden en mensen zoeken manieren om zich te verkoelen. Enkele Kempense gemeenten roepen extra op om dat niet te doen in kanalen en ontginningsputten. “Ik weet dat het aanlokkelijk is, want als jongeling deed ik dat ook, maar het is gevaarlijk’, zegt Kris Van Dijck (N-VA), burgemeester van Dessel. 

Mensen die een duik nemen waar het niet mag, zullen een GAS-boete krijgen

Rudy Remijsen, Politie Turnhout

“Aan het kanaal of aan ontginningsputten, zoals die van Sibelco in Dessel, zijn geen redders aanwezig. Die putten zijn soms tot 30 meter diep. Daar zijn koude onderstromen. Hierdoor kan je lichaam verkrampen. Het kan invloed hebben op je hartritme en ademhaling”, aldus Van Dijck. Vorige maand verdronk er nog een 26-jarige man in Emblem, bij Ranst, nadat hij van een brug in het Netekanaal sprong.

"Genoeg alternatieven"

Ook de burgemeester van Mol, Wim Caeyers (CD&V), verbiedt zwemmen in kanalen en ontginningsputten. “Er zijn hier in de omgeving genoeg alternatieven waar je wel veilig kan zwemmen. Denk maar aan het Zilvermeer of het Zilverstrand.”

Mensen die het zwemverbod toch breken, zullen beboet worden. “We controleren in de zomer altijd extra op plaatsen waar mensen al eens een duik nemen waar het eigenlijk niet mag. Deze mensen zullen een GAS-boete krijgen.” 

Meest gelezen