Federale wegpolitie snoeit deze zomer dan toch niet in controles op alcohol en snelheid

De federale wegpolitie zal tijdens de zomer dan toch niet snoeien in de alcohol- en snelheidscontroles tijdens het weekend en 's nachts. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verklaard in de Kamer.

Eerder deze week raakte bekend dat de federale wegpolitie deze zomer minder controles zou uitvoeren als gevolg van besparingen. Minister Verlinden was hoegenaamd niet blij toen ze dat nieuws vernam, en kondigde meteen aan dat ze de top van de federale politie zou vragen evenveel controles te doen als de afgelopen zomerperiodes.

Op verschillende vragen in de bevoegde Kamercommissie antwoordde minister Verlinden dat ze daadwerkelijk onmiddellijk contact heeft opgenomen met de commissaris-generaal om de beslissing terug te draaien. 

"Hij heeft intussen bevestigd hier een positief gevolg aan te geven en de beslissing van de federale wegpolitie ongedaan te maken", aldus Verlinden. "Ik zal nooit, maar dan ook nooit, compromissen sluiten wat betreft verkeersveiligheid. Ik zeg u vandaag dus met veel overtuiging: het aantal controles wordt deze zomer niet afgebouwd."

"Lijken zullen nog uit de kast vallen"

"Waar wordt er dan wel bespaard?", vraagt Joery Dehaes van ACV Politie zich af. "Ik heb niets gehoord van een grotere portefeuille, dus nu wordt er ergens anders wat geld weggehaald. Die lijken zullen later nog uit de kast vallen", stelt de vakbondsman.

Volgens Dehaes wordt er bij de federale politie in totaal zowat 100 miljoen euro bespaard. "Het is naïef om te denken dat je met minder middelen evenveel kan doen." De vakbondsman hekelt dan ook de verklaringen van de minister, want het is de regering die in eerste instantie over de afroming van het budget heeft beslist. "Het stoort mij dat er eerst wordt bespaard, en er dan later wordt verklaard dat de minister inzit met de verkeersveiligheid."

Meest gelezen