Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Joe Biden begint in Israël aan eerste reis in Midden-Oosten als president van de Verenigde Staten

Joe Biden is begonnen aan zijn eerste bezoek aan het Midden-Oosten sinds hij president is van de Verenigde Staten. Hij landde vanmiddag in Israël, waar de reis begint. Daar werd hij verwelkomd door de Israëlische president, de premier en diens voorganger. Met hen zijn morgen nog meer gesprekken gepland. Op het programma staat het omstreden atoomprogramma van Iran, aartsvijand van Israël én van Saudi-Arabië, waar Biden later deze week op bezoek gaat.

De Air Force One, het presidentiële vliegtuig, is vanmiddag geland op de luchthaven Ben Goerion in Tel Aviv. De Amerikaanse president werd er verwelkomd door zijn Israëlische ambtsgenoot Isaac Herzog, de nieuwe premier Yaïr Lapid en dienst voorganger Naftali Bennett. 

BEKIJK - "We zullen praten over mijn volgehouden steun, ook al weet ik dat het niet voor meteen is, voor een tweestaten-oplossing", zei Joe Biden bij zijn aankomst:

Videospeler inladen...

Het is het tiende bezoek van Joe Biden aan Israël, maar het eerste sinds hij president is van de Verenigde Staten. Zijn Israëlische ambtsgenoot noemde Biden al zijn hele leven een "ware vriend en overtuigd voorstander van Israël en het Joodse volk."

Joe Biden sprak op zijn beurt de "onverbrekelijke steun" van de VS aan zijn bondgenoot Israël uit. "De relatie is dieper en sterker dan ooit tevoren", klonk het. Biden beloofde de band tussen de VS en Israël nog verder te versterken en inspanningen te leveren om de integratie van Israël in de regio te bevorderen.

Deel 1: Israël en Palestijnse gebieden

Morgen heeft Biden in Jeruzalem meer gesprekken gepland met Herzog en Lapid, maar ook met oppositieleider Benjamin Netanyahu, die jarenlang premier was en in het najaar mogelijk weer op de voorgrond treedt. Israël staat immers nog maar eens voor nieuwe verkiezingen, waardoor het voor Biden een beetje schipperen is. 

Op het programma staat het omstreden atoomprogramma van Iran, aartsvijand van Israël én van Saudi-Arabië. Iran is al jaren een groeiende macht in het Midden-Oosten. Met zijn bezoek in de regio zal de Amerikaanse president zowel Israël als Saudi-Arabië moeten verzekeren dat de VS alles zal doen om te vermijden dat Iran uitgroeit tot een kernmacht.  

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Vrijdag brengt Biden een bezoek aan de bezette Westelijke Jordaanoever, waar hij de Palestijnse president Mahmoud Abbas zal bezoeken. Een woordvoerder verklapte al dat Biden het consulaat voor de Palestijnse gebieden in Oost-Jeruzalem wil heropenen, zij het in overleg met Israël. Het consulaat werd eerder gesloten door Bidens voorganger Donald Trump.  

Deel 2: Saudi-Arabië

Maar de aandacht zal daarna snel verschuiven naar deel 2 van Bidens reis in het Midden-Oosten: een bezoek aan Saudi-Arabië. Door de sterk stijgende brandstofprijzen ziet de Amerikaanse president zich genoodzaakt de banden met dat land weer aan te halen. 

Het bezoek ontlokt evenwel kritische reacties, ook in Bidens eigen Democratische Partij. In de aanloop naar zijn verkiezing had Biden immers nog beloofd dat hij van Saudi-Arabië "een pariastaat" zou maken. Hij zei dat in een reactie op een vraag over de dood van journalist Jamal Khashoggi, die volgens Amerikaanse inlichtingendiensten werd vermoord in opdracht van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. 

Het voorbije weekend publiceerde Biden -uitgerekend in de krant The Washington Post, de krant waarvoor Khashoggi werkte, een opiniestuk waarin hij het bezoek verdedigde. Hij schreef dat Saudi-Arabië een belangrijke speler is in de strijd tegen China en Rusland.

Meest gelezen