Foto: Radio 2

Drukte aan Antwerpse autokeuringscentra moet afnemen vanaf augustus

Vanaf augustus zou het opnieuw rustiger moeten worden aan de Antwerpse autokeuringscentra. Nu is het er vaak lang aanschuiven, omdat in sommige andere regio's enkel op afspraak gewerkt wordt. In Antwerpen kan je ook zonder afspraak naar de autokeuring, waardoor veel mensen uit andere regio's naar hier komen.

Nergens zijn de wachttijden zo lang als aan de autokeuringscentra in de provincie Antwerpen. Dat komt omdat je in Antwerpen kan kiezen om met of zonder afspraak naar de keuring te gaan. In sommige andere regio's is een afspraak verplicht. Dat is een regel die wegens corona werd ingevoerd. Voor mensen die niet tijdig aan hun keuring denken, komt een afspraak dan te laat. Met tot gevolg dat mensen uit andere regio's ook komen aanschuiven aan de Antwerpse autokeuringscentra en het nog drukker is. 

Vanaf augustus zou de drukte wat moeten afnemen. "In alle Vlaamse keuringsondernemingen zal er dan opnieuw een gemengd systeem toegepast worden, dus met of zonder afspraak", zegt Sofie Vanhout van GOCA Vlaanderen, de groepering van erkende ondernemingen van autokeuring en rijbewijs.

Ik heb vorige keer vier uur gewacht en verwacht nu hetzelfde
Bestuurder aan de autokeuring in Kontich

Bij de autokeuring in Kontich was het vandaag erg druk. "Het duurt ontzettend lang hier. Ik heb vorige keer ook al vier uur gewacht en verwacht nu hetzelfde", klinkt het bij één van de bestuurders. "Ik heb maar één vrije dag in de week, dus het is lastig als je hier dan een paar uur moet komen aanschuiven", voegt een andere bestuurder er nog aan toe.

Groene herinneringskaart

"Normaal maak ik wel een afspraak, maar nu was ik te laat. Ik ben het vergeten en ben er pas achtergekomen dat het weer tijd was toen ik het groene kaartje in mijn brievenbus kreeg", klinkt het. Daar komt volgens Vanhout ook een oplossing voor. Vanaf het najaar zal de groene herinneringskaart wellicht acht weken voor de vervaldatum verstuurd worden in plaats van vijf weken, waardoor bestuurders sneller herinnerd worden.

Wanneer de afspraken vol zijn, is er nog een andere mogelijkheid. "Je kan altijd contact opnemen met de keuringsonderneming waar je wil langsgaan en waar je geen afspraak meer bij vindt, om alsnog een afspraak te maken vooraleer je keuringsbewijs vervalt", verzekert Vanhout.

Foto: Radio 2

Meest gelezen