Radio2

Oppompverbod in West-Vlaanderen uitgebreid naar hele IJzerbekken: "Begint alarmerend te worden"

Vanaf vandaag mogen landbouwers geen water meer oppompen uit alle onbevaarbare rivieren en beken van het IJzerbekken. Dat gebied strekt zich uit over bijna de hele Westhoek. Sinds mei was er al een oppompverbod in een aantal beken en vaarten in West-Vlaanderen.

Het is vanaf vandaag niet meer toegestaan om water uit het IJzerbekken op te pompen. Dat geldt voor alle onbevaarbare rivieren en beken van dat IJzerbekken. Een gebied dat bijna de hele Westhoek inpalmt. Er was al een oppompverbod in een aantal beken en vaarten in West-Vlaanderen zoals de Heulebeek en de Blankaart. 

Maar deze maand blijft het te lang droog waardoor de gouverneur van West-Vlaanderen het nodig vindt het verbod uit te breiden: "Het begint alarmerend te worden, vandaar dat we pleiten om spaarzaam om te gaan met water. Het is bijzonder belangrijk dat mensen beseffen dat er een waterprobleem is. We zien in de eerste dagen geen regen en dus geen verbetering. Als het zo warm blijft, gaat de verdamping ook sneller", vertelt gouverneur Carl Decaluwé.

BEKIJK - "We hebben dit moeten doen omdat het waterpeil van de IJzer onder de drie meter zit", legt Carl Decaluwé uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Het is belangrijk dat mensen beseffen dat er een waterprobleem is

Carl Decaluwé, gouverneur West-Vlaanderen

Geen akkers meer besproeien

Landbouwers mogen dus geen water meer oppompen om hun akkers te besproeien. Voor heel wat West-Vlaamse boeren komt het verbod ongelegen. Zo is het volop tijd om bloemkolen te oogsten en moeten nieuwe plantjes in de grond. Dat vraagt allebei veel water. Gemiddeld hebben boeren zo'n 200.000 liter water nodig om 1 hectare land te besproeien. 

Groenteboer Danny Metsu uit Ieper heeft begrip voor de situatie, maar wil meer overleg met de provincie. "We moeten nadenken over hoe we onze eigen bevoorrading kunnen verzekeren, door bijvoorbeeld bufferbekkens of door water te gebruiken dat ter beschikking is van eventuele afnemers van onze landbouwers. Ik denk maar aan groentenfabrieken of aardappelverwerkende fabrieken die veel water gebruiken en ook lozen", vertelt hij. 

Meest gelezen