Kerststalmerksplas.be

30-tal vrijwilligers oogsten nu al koren in Merksplas-kolonie voor kerststal op Brusselse Grote Markt

In Merksplas-kolonie zijn zo’n 30 vrijwilligers al sinds deze ochtend aan het “korenpikken”. Het is een jarenlange traditie waarbij ze het koren oogsten dat zal gebruikt worden om het dak van verschillende kerststallen te bedekken, waaronder die op de Grote Markt in Brussel.  

Het is volop zomer en toch zijn ze in Merksplas-Kolonie nu al bezig met Kerstmis. Sinds deze ochtend 9 uur zijn een 30-tal vrijwilligers aan het “Korenpikken”. Dat is  een jarenlange traditie waarbij nu al het koren voor de daken van verschillende kerststallen wordt geoogst. 

Boerenpaard

“We doen dat nog op de oude manier, met oude materialen”, vertelt Herman Sysmans, één van de korenpikkers. “We gebruiken een oude maaimachine en er wordt ook een boerenpaard ingezet. Dat levert heel wat toeschouwers op.”

Kerststalmerksplas.be

Het koren wordt nu al geoogst. “Later zal het dan nog gedroogd en gedorst worden”, vertelt Sysmans. “Hierdoor ontstaan twee producten: graan en stro. Het graan verkopen we aan bakkers om brood te maken en het stro gebruiken we dan om de daken van verschillende kerststallen te bekleden.” Het stro zal gebruikt worden op de daken van kerstallen in bijvoorbeeld Merksplas, Turnhout, Zondereigen bij Baarle-Hertog, maar ook op dat van de kerststal op de Grote Markt in Brussel. 

Kerststalmerksplas.be

Meest gelezen