Videospeler inladen...

77 lange minuten: videobeelden tonen trage reactie van politie op schietpartij in school Uvalde

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over videobeelden van het politie-optreden tijdens de schietpartij in een basisschool in Uvalde (Texas). De Texaanse krant Austin American-Statesman zette de beelden online, hoewel de publicatie omstreden is. Op de beelden is te zien hoe zwaarbewapende agenten lang aarzelen vooraleer ze de schutter uitschakelen.  

De beelden zijn grotendeels afkomstig van beveiligingscamera's in de Robb Elementary School. Ze zijn aangevuld met beelden van bodycams van de aanwezige agenten en video’s van mensen buiten de school. De Austin American-Statesman toont een ingekorte versie van de video, die bijna 80 minuten duurt. De meest schokkende geluiden, met name het schreeuwen van de kinderen, zijn weggefilterd, maar het geluid van de geweerschoten is wel te horen.

Bekijk hier de bewuste beelden (die als heftig kunnen worden ervaren):

Videospeler inladen...

De video toont hoe de schutter eerst met zijn pick-up truck crasht op de parkeerplaats van de school en dan een schoolgang binnenstapt met een AR15-geweer, een semi-automatisch aanvalswapen. Als hij uit beeld verdwijnt, zijn al snel geweerschoten te horen aan het einde van de gang. Meer dan twee minuten lang, in de oorspronkelijke video. 

Drie minuten na de schutter komen de eerste politieagenten de school binnen, zeven in totaal. Op dat moment is het schieten gestopt. Enkele agenten begeven zich in de richting van het klaslokaal waar de schutter zich bevindt, maar lopen haastig terug wanneer het schieten opnieuw begint.

Zo'n halfuur later komt er versterking van meer zwaarbewapende en goed beschermde agenten, maar ook zij komen niet in actie. Op een gegeven moment is zelfs te zien hoe een van de agenten wat alcoholgel op zijn handen spuit bij een toestel dat aan de schoolmuur is opgehangen. Zo'n drie kwartier lang blijven de agenten op de gang staan, ook als er aan het einde van de gang opnieuw wordt geschoten. 

Pas na drie kwartier stormen ze het klaslokaal binnen en doden ze de 18-jarige schutter. Bij de schietpartij kwamen 19 kinderen en 2 leerkrachten om het leven.

Ouders woedend over lek

De beelden zijn schokkend, maar de informatie op zich is niet nieuw. Er is al langer veel kritiek op het politie-optreden in Uvalde. Het hoofd van de ordediensten van de staat Texas gaf eerder al toe dat de politie te lang wachtte om de dader uit te schakelen. De chef van het korps is met verlof gestuurd zolang het onderzoek naar het politie-optreden loopt.

BEKIJK - Een geschokte inwoner van Uvalde: "Mensen helpen en beschermen, dat hebben ze niet gedaan die dag"

Videospeler inladen...
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

De video zou later deze week vertoond worden als bewijsmateriaal in een onderzoek van het Texaanse ministerie van Openbare Orde. Maar de krant Austin American-Statesman heeft de beelden dus nu al getoond. Ze zegt dat ze dat doet om de waarheid over de gebeurtenissen aan het licht brengen. "Daar zijn de nabestaanden al lang naar op zoek." 

Wie de beelden gelekt heeft, is niet duidelijk. Eerder hadden ook de gouverneur van Texas en een onderzoekscommissie zich uitgesproken voor het openbaar maken van de beelden. 

Maar veel ouders zijn woedend dat de beelden nu al voor heel de wereld te bekijken zijn. "Wie denken ze wel niet te zijn om zulke beelden vrij te geven van de laatste momenten van onze kinderen, die niet meer voor zichzelf kunnen spreken", zegt een moeder die haar dochter verloor bij CNN. "Ik wil de schoten niet horen. Dat was niet nodig", reageert een andere moeder. 

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen