Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

1 doek, 5 schilderijen: nieuwe schetsen van Italiaanse meester Amedeo Modigliani ontdekt

Een doek van de jong gestorven Italiaanse schilder Amedeo Modigliani bevat maar liefst vijf schilderijen, blijkt uit nieuw Israëlisch röntgenonderzoek. Drie portretten waren totnutoe niet bekend.

Onderzoekers van het Hecht-museum in het Israëlische Haifa hebben drie tot nu toe onbekende schetsen ontdekt onder het schilderij “Naakt met hoed” van de Italiaanse kunstenaar Amedeo Modigliani. Het resultaat van doorgedreven onderzoek met x-stralen.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Het merkwaardige doek is op beide zijden beschilderd. Aan de ene kant staat een portret van vermoedelijk Maud Abrantes, een vriendin van Amedeo Modigliani, en aan de achterkant, ondersteboven, staat een naakte vrouwenfiguur met een hoed. Tot zover de met het blote oog zichtbare afbeeldingen. Maar onder die beide afbeeldingen zijn nu drie onafgewerkte portretten gevonden: van een vrouwenhoofd met een hoed, van een vrouw met opgestoken haar en van een man.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Het is een schetsboek op canvas

Eén doek blijkt dus vijf schilderijen te bevatten. “Het is als het ware een schetsboek op canvas,” zegt Inna Berkowits, kunsthistorica van het Hecht-museum. Ook de Londense Tate Gallery ontdekte enkele jaren geleden een portret onder een ander schilderij. Zoals ook veel andere kunstenaars hergebruikte Modigliani zijn doeken, om geld te besparen. De joods-Italiaanse kunstenaar leidde een bohemienleven in Parijs. Hij overleed al op zijn 35e, zo arm als een kerkrat.

Amedeo Modigliani (1884-1920) was een van de grote modernistische kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij liet zich voor zijn schilderijen en beeldhouwwerken inspireren door niet-westerse kunst. Typisch voor zijn stijl zijn smalle, uitgerokken figuren en gezichten.  

Veel namaak-Modigliani's

 Modigliani is erg gegeerd op de kunstmarkt. Twee van zijn beroemde "liggende naakten" werden in 2015 en 2018 geveild voor respectievelijk 170 en 157 miljoen dollar. De kunstenaar heeft zo'n 350 werken nagelaten, maar er zou een veelvoud aan fakes bestaan. Al sinds zijn dood duiken er geregeld namaak-Modigliani’s op. Een prestigieuze tentoonstelling in Genua werd in 2017 vroegtijdig gesloten, omdat er volgens experts een groot aantal vervalsingen was tentoongesteld. Dat onderzoek loopt nog altijd.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen