MONICA MONTE - STUDIO MONTE

Nieuwste rage komt naar Waasmunster: de Efoil of surfplank met elektrische motor

Deze zomer kan je in Waasmunster kennismaken met de nieuwste trend in de watersport: de Efoil. Het watertuig bestaat uit een surfboard met onderaan een 70 cm lange foil, een soort vliegtuigvin, met daarop een elektrische motor met schroef gemonteerd. Afhankelijk van lichaamsgewicht, windsterkte en gewenste snelheid kan je ongeveer anderhalf uur over het water 'vliegen'.

Deze zomer start Efoil Vlaanderen met het geven van initiaties in Waasmunster op de waterplas van watersportvereniging Del Mare. Efoils lijken surfboards, maar je hebt er geen wind of golven voor nodig. Ze zijn elektrisch aangedreven en jij hebt de controle in de hand. Door 2 wings die onder water blijven heb je het gevoel dat je door de lucht vliegt. 

Tijdens een initiatieles krijg je eerst uitleg over het materiaal en de technieken om rechtop te blijven staan. Daarna ga je samen met de instructeur het water op. De meeste mensen kunnen redelijk snel op hun knieën vliegen. Om comfortabel te kunnen rechtop staan is een hele les nodig. 

Fonkelende oogjes

Instructeur Arne geniet ervan om met andere mensen deze ervaring te delen. "Iedereen krijgt hier een lach op zijn gezicht door de rush die ze ervaren eens ze beginnen vliegen. Het is een surreële ervaring die nog lang nazindert. Men kan zo hard gaan als je wil tot 25 kilometer per uur. Het lijkt wel snowboarden op het water."

"Veiligheid primeert: eerst en vooral zit er rond het propellertje een bescherming, zodat men er niet mee in aanraking kan komen", vertelt Arne. "Een full wetsuit, een impact vest en een helm zijn eveneens een must. Je kan immers in het water vallen aan een redelijk hoge snelheid en van een grotere hoogte dan anders. Maar zodra je de veiligheidsknop van de afstandsbediening loslaat, stopt de propeller. Je kan die dan pas heropstarten eens je weer veilig op de plank zit. Zowel de plank als de afstandsbediening, zijn met je been en arm verbonden via een elastische leiband."

MONICA MONTE - STUDIO MONTE

Meest gelezen