Ryan Gosling speelt "The gray man": "Hij is een soort werkmans-James Bond, liever loodgieter dan spion"

Vandaag komt de brutale spionagethriller "The gray man" in de bioscoop. De duurste Netflix-productie ooit met veel gewelddadig spektakel en een sterrencast. VRT NWS sprak met acteurs Ryan Gosling, Chris Evans en Ana de Armas.

Schietpartijen, ontploffingen, achtervolgingen, nipte ontsnappingen en fotogenieke locaties: "The gray man" heeft wel wat van James Bond. Niet met agent 007 van de Britse geheime dienst, maar met Sierra Six van de Amerikaanse CIA. Echte naam Court Gentry, bijnaam de "gray man", gespeeld door de Canadese acteur Ryan Gosling. Hij wordt uit de gevangenis gehaald om een klus te klaren voor de CIA maar ontdekt allerlei onfrisse praktijken bij zijn werkgever. Vervolgens wordt hij achternagezeten door een gestoorde voormalige collega en een legertje huurmoordenaars.  

BEKIJK: Ryan Gosling over "The gray man": "een soort bluecollar James Bond, liever loodgieter dan spion"

Videospeler inladen...

De vergelijking met 007 gaat niet echt op, zegt Ryan Gosling aan VRT NWS: "Ik vind het leuk dat Sierra Six een soort blue collar (werkmans-, red.) James Bond is. Hij zou liever loodgieter zijn dan spion. Hij doet dit niet omdat hij het graag doet of voor het geld, hij wil een normaal leven. Dat maakt hem wel aantrekkelijk in dit genre." Humor hoort er ook bij: "Als je een zware job hebt, dan moet je wel lachen om niet te hoeven huilen. Dat helpt je erdoorheen. Het maakt de film ook realistischer én meer entertainend." 

Voor Ryan Gosling is het zijn eerste film in vier jaar, na "First man", waarin hij de eerste maanwandelaar Neil Armstrong speelde.  In "The gray man" is  Spaans-Cubaanse actrice Ana de Armas zijn sidekick. "Ik werk graag met Ana," zegt Gosling. "Vorige keer was zij een hologram en ik een robot (in "Blade runner 2049, red.), ik ben blij dat we nu ménsen speelden. Ana de Armas, die we nog kennen als Bondgirl Paloma in "No time to die", is nu Dani Miranda, de vrouw die niet één, maar meerdere keren het leven redt van hoofdpersonage Sierra Six.   

BEKIJK: Ana de Armas: "Het voelde goed om "The gray man" verschillende keren te redden

Videospeler inladen...

Ana de Armas vertelt aan VRT NWS: "Het voelde goed om meerdere keren het leven te redden van "The gray man". Dat is de charme en de sterkte van dit personage. Maar iedere keer dat ze zijn leven redt, is het een strijd. Want ze kent hem niet echt; ze vertrouwen elkaar nog niet." Moest zij Ryan Gosling leren vechten of was het omgekeerd? "Ryan geeft het niet graag toe, maar hij is goed in actiescenes. Ik heb hem helemaal niets hoeven te leren. We hebben allemaal veel getraind en voorbereid voor deze film."

Voor "The gray man" werkten regisseurs Anthony en Joe Russo ook samen met acteur Chris Evans. Die kenden ze al van een hele reeks Marvel-films, waarin hij al een kleine tien jaar de rol van superheld Captain America speelt. And now for something completely different: in "The gray man" is Chris Evans slechterik Lloyd Hansen, een sociopaat in dienst van de CIA, met een foute witte broek en een foute snor.

BEKIJK: Chris Evans over zijn personage, een psychopatische CIA-killer

Videospeler inladen...

Al die uiterlijkheden doen er toe als je een personage vormgeeft, zegt Chris Evans aan VRT NWS: "Je kijkt naar wat hij doet, waar hij woont, hoe zijn ochtend eruitziet... Lloyd is niet achtenswaardig, heeft tegenover niemand verplichtingen. Maar ik denk dat hij toch een soort militaire, strikte dagelijkse routine heeft. Zijn snor bijknippen, zijn hemd strijken, zorgen dat alles schoon is voor hij zijn wereld betreedt." Hoe leuk is het eigenlijk om een psychopaat te spelen? "Ik hield er vooral van om iemand te spelen die onbeschaamd zichzelf is." 

BEKIJK de trailer van "The gray man" hier:

Videospeler inladen...

"The gray man" is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2009 van de Amerikaanse thrillerauteur Mark Greaney. Intussen zijn er al vervolgverhalen verschenen en de filmmakers hopen er ook een bioscoopfranchise uit te puren.  Iets wat Ryan Gosling ook wel lijkt te zien zitten: "I'm open! Ik sta er open voor. Ik speel hem omdat ik benieuwd ben hoe hij evolueert, ik zou hem graag uit deze job zien wegraken. Ja, ik supporter voor hem."

"The gray man" had een productiebudget van meer dan 200 miljoen dollar. Met dat bedrag is het de duurste film die in opdracht van streamingdienst Netflix is gemaakt.  "The gray man" is vanaf 13 juli 2022 op groot scherm te zien in de bioscoop en vanaf 22 juli 2022 op Netflix.

BEKIJK het journaalverslag van "The gray man" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen