Getty Images

CHECK – Ja, in Hong Kong krijgen coronapatiënten elektronische trackingarmband tijdens quarantaine

Krijgen coronapositieve patiënten in Hong Kong vanaf vrijdag een elektronische trackingarmband aangemeten? Een screenshot van een tweet met die bewering circuleert sinds enkele dagen op sociale media in ons land. De informatie blijkt correct te zijn, en het is zelfs niet de eerste keer dat Hong Kong gebruik maakt van dergelijke trackingarmbanden.

De originele tweet, die zowel op facebook als twitter de ronde doet, is afkomstig van Agence France Presse-correspondente Xinqi Su in Hong Kong. Een bericht dat meer dan 2000 keer werd gedeeld. Veel mensen vragen zich af of het bericht echt is. Ja, zo blijkt. 

Xinqi Su tweette naar aanleiding van een interview met kersvers minister van Volksgezondheid Lo Chung-mau. Die kondigt daarin inderdaad de armbanden vanaf vrijdag aan als maatregel. Ondertussen berichtten ook andere internationale media over het ingrijpende besluit. 

Een screenshot van de tweet circuleert ook op Facebook

Het gebruik van zulke elektronische armbanden is niet nieuw in Hong Kong. In het begin van de pandemie (maart 2020) werden inkomende reizigers op dezelfde manier verplicht om quarantaineregels te gehoorzamen. 

Ook Vlaming Koen Roeyers die al jaren in Hong Kong woont, bevestigt de maatregelen: "Ik ken inderdaad veel mensen die toen ze terugkwamen vanuit het buitenland zo'n armband moesten dragen. Zo'n elektronische armband seint de gezondheidsdiensten en politie in wanneer je je thuisquarantaine verlaat. Je wordt dan getraceerd, met een mogelijke boete tot gevolg."

Op dit moment verloopt thuisquarantaine nog zonder armband, maar volgens de minister is er nog te veel ongehoorzaamheid. De bevolkingsdichtheid in de stad ligt zeer hoog, waardoor uitbraken zich snel verspreiden. Dat werd ook al deels opgelost door burgers die met te veel mensen op een te kleine oppervlakte wonen, tijdens hun quarantaine onder te brengen in isolatiecentra.

De elektronische armband is echter niet de enige nieuwe, strenge maatregel die de regerging invoert. In hetzelfde interview kondigt Lo Chung-mau ook aan dat de stad gebruik gaat maken van het QR-code systeem van China, waar Hong Kong toe behoort. Daarmee krijgt elke burger een gekleurd scherm: rood na een positivieve coronatest, geel wanneer je een risicocontact hebt gehad en groen als alles veilig is. In dat systeem worden mensen met een rood en geel scherm de toegang tot ziekenhuizen, rusthuizen en andere publieke ruimtes ontzegd.

Kritiek

Ben Cowling, professor epidemiologie aan de universiteit van Hong Kong, vreest dat door de strenge maatregelen burgers hun testresultaten zullen geheim houden. Dat zei hij tegen de Britse krant The Guardian. Maar ook dat wordt met de huidige 'Leave Home Safe'-app al voor een groot deel opgevangen. 

"Overal wordt je QR-code nog gescand. Bij een lokale uitbraak in bijvoorbeeld een café of restaurant, word je als aanwezige opgeroepen om je binnen 24 uur verplicht te laten testen. Doe je dat niet, kan je eveneens beboet worden. Het is dus niet altijd mogelijk om resultaten voor jezelf te houden," aldus Roeyers.

De 'Leave Home Safe'-app die overal in Hong Kong in gebruik is
© 2021 SOPA Images

"De lokale bevolking accepteert de maatregelen, maar toch heerst ook bij hen de angst voor inbreuk op hun privacy," zegt Roeyers. "Er zijn ten slotte al gevallen bekend in China, waar die app achteraf gebruikt is om mensen te traceren."

Afbouwen

Dat Hong Kong zo strenge maatregelen handhaaft, ligt vooral aan de Zero covid policy van China. Dat is hun belangrijkste grens waar normaal een gigantische doorstroom van woon-werkverkeer alsook toerisme is. Die is nog steeds dicht, met een verplichte quarantaine van twee weken . Hoe strenger ze zelf zijn, hoe groter de kans dat China die grens weer opent.

Maar Hong Kong heeft ook behoeften aan contact en handel met de rest van de wereld. In november vindt er een interenationale bankenconferentie en rugbytoernooi, de Hong Kong Sevens, plaats en tegen dan wil Hong Kong af van de verplichte week hotelquarantaine die nu heerst voor inkomende reizigers. Anders zouden beide evenementen in het water vallen. Op deze manier hopen ze daar te geraken, zonder het contact met China te verliezen.

Politiecontrole op de grens van China en Hong Kong. Foto genomen op 17 februari 2022. Getty Images
Costfoto

België

Bij ons duikt de tweet vooral op in coronasceptische groepen. Suggestieve bijschriften 'waarschuwen' voor gelijkaardige maatregelen in onze contreien. Dat is natuurlijk vergezocht, wat ook te zien is aan het feit dat de armbanden al in 2020 werden gebruikt in Hong Kong en uiteraard nooit zijn overgewaaid naar het Westen. Bij ons is er op dit moment geen sprake van soortgelijke maatregelen.

Conclusie

  • Een tweet over elektronische trackingarmbanden voor corona-positieven in Hong Kong circuleert in ons land.
  • De tweet is waarheidsgetrouw en uit het interview met de minister van Volksgezondheid blijkt dat die maatregel inderdaad vanaf vrijdag wordt ingevoerd.
  • Het is niet de eerste keer dat Hong Kong gebruik maakt van zulke armbanden. De stad staat ook bekend om draconische coronamaatregelen.
  • De informatie in de tweet klopt, dus we beoordeelden deze claim ook als waar. Dat de info suggestief gebruikt wordt voor toekomstige maatregelen in ons land of Europa, is daarentegen misleidend.

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul het je vraag in bij deCheckers.

Meest gelezen