AP

Ivana Trump (73) is overleden, ex-vrouw van Donald Trump en moeder van zijn drie oudste kinderen

Ivana Trump, de eerste echtgenote van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en moeder van zijn drie oudste kinderen, is overleden. Dat meldt Donald Trump op zijn sociaalnetwerksite Truth Social. Ze werd 73 jaar.

"Ik ben zeer bedroefd om aan iedereen die van haar hield, en dat zijn veel mensen, te melden dat Ivana Trump is overleden in haar huis in New York City." Daarmee kondigt voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump de dood van zijn ex-vrouw aan op zijn sociaalnetwerksite Truth Social.

Officieel is over Ivana's doodsoorzaak nog niet gecommuniceerd, maar volgens Amerikaanse media ontvingen hulpverleners donderdagmiddag een oproep voor een hartstilstand. Ze troffen haar dood aan in haar appartement op de Upper East Side, de wijk in New York City waar ze woonde.

Ivana en Donald  Trump in 1988, nog als getrouwd koppel
1988 AP

In een verklaring aan ABC News looft haar familie Ivana voor haar doorzettingsvermogen. "Onze moeder was een ongelofelijke vrouw: een sterke onderneemster, een atlete van wereldklasse, een stralende schoonheid en een zorgzame moeder en vriendin. Ze was een overlever. Ze ontvluchtte het communisme en omarmde dit land. Ze leerde haar kinderen over doorzettingsvermogen en hardheid, medeleven en vastberadenheid. Ze zal erg gemist worden."

Drie kinderen

Ivana werd geboren als Ivana Zelnickova in Tsjecho-Slowakije. Op jonge leeftijd schopte ze het tot het nationale junior skiteam, later werd ze model. In de jaren zeventig verliet ze haar geboorteland.

Ze was de eerste vrouw van Donald Trump. De twee ontmoetten elkaar in 1976 en trouwden in 1977. Ze kregen samen drie kinderen - Donald Jr., Ivanka en Eric Trump - en tien kleinkinderen. 

Ivana werkte jarenlang in het zakenimperium van haar echtgenoot: ze runde een van zijn hotelcasino's en hielp bij het ontwerpen van interieurs. Later in haar carrière schreef ze meerdere bestsellers, waaronder "Raising Trump", en lanceerde ze een eigen kledinglijn.

Donald Trump Jr., Ivana Trump, Eric Trump en Ivanka Trump
2015 Bobby Bank

Het echtpaar scheidde in 1992 toen aan het licht kwam dat Donald Trump vreemdging met Marla Maples, wie uiteindelijk ook zijn tweede vrouw zou worden. De scheiding werd hard en publiekelijk uitgevochten, maar achteraf kregen de twee weer vriendschappelijk contact. 

In 2017 verklaarde Ivana in een interview dat ze wekelijks met haar ex-partner belde en dat hij haar om advies bleef vragen. Ze zou hem hebben vergeven voor zijn bedrog.

BEKIJK - Ivana Trump vertelt in 2017 hoe Donald Trump haar nog steeds wekelijks belt en om advies vraagt:

Videospeler inladen...

"Huiswerk in Versace-jurk"

Ivana hechtte naar eigen zeggen veel belang aan de band met haar kinderen. "Hoe druk ik het ook had, we ontbeten elke dag samen. Ik zat elke avond met hen aan tafel, en hielp ze met hun huiswerk voordat ik in een jurk van Versace naar een liefdadigheidsevenement ging. De kinderen en ik vierden, reisden en rouwden samen. Onze band was, en is, ons meest waardevolle bezit."

Over Donald Trump liet ze optekenen: "Hij was een liefhebbende vader en een goede kostwinner, maar hij was niet iemand die met hen een wandelingetje maakte of ging honkballen. Pas toen de kinderen 18 jaar oud waren, kon hij met hen communiceren, omdat hij zaken met hen kon bespreken."

Zowel Ivanka, Eric als Donald Jr. stapten daadwerkelijk in de voetsporen van hun vader. Ivanka werd vicevoorzitter van "The Trump Organization" en later adviseur toen haar vader president van de Verenigde Staten werd. Eric en Donald Jr. hebben vandaag de touwtjes van "The Trump Organization" in handen.

Ivana vs. Melania

In 2017 kreeg ze het aan de stok met Melania Trump, de huidige vrouw van Donald Trump. In de tv-show "Good Morning America" zei Ivana dat de titel van first lady - de benaming voor de echtgenoot van de president - aan haar toebehoorde, gezien zij Trumps eerste vrouw was. Melania diende haar onmiddellijk van repliek: "Deze opmerking van een voormalige vrouw raakt kant noch wal. Het is jammer genoeg alleen aandachtzoekend en egoïstisch lawaai."

Meest gelezen