Copyright Maskot.

Jobstudenten alomtegenwoordig in Limburg: “Term vakantiewerk achterhaald”

Uit een bevraging van UNIZO bij 207 Limburgse ondernemers blijkt dat de term “vakantiewerk” achterhaald is. Jobstudenten worden immers het hele jaar door ingezet door de bedrijven. Meer nog, veel bedrijven zien jobstudenten als een poort naar nieuw personeel.

De vraag naar studentenarbeid is stijgend. “Dat is een goede evolutie. Studenten kunnen de krapte op de arbeidsmarkt voor een deel opvangen”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder bij UNIZO Limburg. “Bovendien is het voor de studenten interessant om een eerste werkervaring op te doen.”

In 2021 waren er in totaal 44.021 Limburgse studenten aan het werk, gespreid over 69.710 studentenjobs. In dat jaar waren er nog veel coronamaatregelen, dit jaar zijn die er minder. “We verwachten dat de cijfers in 2022 nog hoger zullen liggen”, aldus Lodewyckx.

Pieken en vakanties

De bevraging polste ook naar de reden waarom bedrijven jobstudenten vaker inzetten. “De bedrijven zetten studenten vooral in om pieken op te vangen en om vaste werknemers met vakantie te laten gaan”, geeft Lodewyckx aan.

Een op de vijf ondernemers geeft ook aan dat studenten potentiële werkkrachten in de toekomst zijn. “We hebben de voorbije jaren gemerkt dat dat in de praktijk vaak het geval is”, zegt Lodewyckx.

Vrouwen werken meer

“Het valt op in de cijfers dat vrouwelijke studenten meer werken dan mannelijke studenten”, geeft Lodewyckx nog mee. De cijfers zijn opvallend: het gaat om 23.666 vrouwelijke jobstudenten tegenover 20.355 mannelijke studenten. 

Bovendien werken er niet alleen meer vrouwen als jobstudent, ze doen gemiddeld ook nog eens meer jobs: de vrouwen doen er 38.416, tegenover 31.294 bij de mannen.

Meest gelezen