Belga

Gemeenten mogen voortaan verbod vrachtwagens in schoolomgeving controleren met camera

Lokale besturen kunnen binnenkort onbemande camera's inzetten om te controleren op een toegangsverbod voor vrachtwagens, bijvoorbeeld in de omgeving van een school. De plenaire vergadering van de Kamer heeft daarvoor donderdagavond het licht op groen gezet.

Veel lokale overheden voerden de laatste jaren toegangsverboden of venstertijden in voor zwaar verkeer in de omgeving van scholen of dorpscentra. Maar de controle daarop verloopt moeizaam, omdat de politie inbreuken enkel fysiek op heterdaad mag vaststellen. 

Een wetsvoorstel van Vooruit-Parlementslid Joris Vandenbroucke dat donderdagavond werd goedgekeurd in de Kamer, brengt daar verandering in. De controle zal binnenkort immers ook automatisch kunnen gebeuren, met onbemande camera's. 

Niet meer op heterdaad betrappen

"Tot nu toe konden vrachtwagens alleen gecontroleerd worden door een agent te laten postvatten die letterlijk visueel moest vaststellen of een vrachtwagen doorreed of niet", legt Vandebroucke uit. "Dat was heel arbeidsintensief en inefficiënt. Mijn voorstel zorgt ervoor dat gemeenten daarvoor nu onbemande camera's kunnen inzetten."

Volgens Vandenbroucke zal dat de veiligheid ten goede komen. "Als we veilige schoolomgevingen willen, dan moet de pakkans van zwaar vrachtverkeer dat verbod in schoolomgevingen negeert omhoog. Wat zijn we met regels als ze niet gecontroleerd worden? Met deze simpele aanpassingen zorgen we ervoor dat geen zwaar vrachtverkeer zich nog in de buurt van kinderen waagt tijdens de drukste momenten rond onze scholen", zegt hij.

De cameracontroles kunnen ook snel ingevoerd worden volgens Vandebroucke. "De wet zal wellicht aan het begin van het schooljaar van kracht zijn. De gemeenten weten nu dat ze onbemande camera's kunnen gebruiken om het doorgangsverbod voor vrachtwagens te controleren. Er zijn al heel wat gemeenten die geïnvesteerd hebben in camerasystemen, anderen kunnen dat nu doen, om ervoor te zorgen dat vrachtwagens niet doorrijden waar dat verboden is."

Het voorstel kreeg de steun van de meerderheidspartijen. N-VA, Vlaams Belang en PVDA onthielden zich.

Meest gelezen