Mark Fleischman (de man rechts op de foto).
Copyright Adam Scull 2022

Mark Fleischman, voormalige eigenaar van legendarische nachtclub Studio 54, overleden

In Zwitserland is Mark Fleischman overleden, de laatste eigenaar van de legendarische nachtclub Studio 54 in de Amerikaanse stad New York. Van 1981 tot 1986 zwaaide hij de plak in de decadente discotheek, en ook hij verloor zich volop in drank, drugs en andere uitspattingen. "Het was een exclusieve wereld waar alles mogelijk was", schreef hij later. Fleischman is 82 jaar geworden.

"Studio 54" opende zijn deuren op 26 april 1977 in een pand in West 54th Street in Manhattan, New York. Op dat moment dacht wellicht niemand dat de discotheek zou uitgroeien tot een symbool van de jaren 70. De grootste supersterren maakten er hun opwachting, maar ook "gewone" mensen waren welkom. Ze moesten er wel urenlang voor in de rij staan en hopen dat ze geselecteerd werden om binnen te mogen. Eens binnen zorgden de schaars geklede dansers en de muziek voor de zwoele sfeer. En er waren de drank-, drugs- en lichamelijke uitspattingen. Bijna 3 jaar lang was Studio 54 "the place to be", tot de club in 1980 sloot.

BEKIJK - In de docuserie "Can you feel it - how dance music conquered the world" zie je beelden uit de glorieperiode van Studio 54:

Videospeler inladen...

Op dat moment was Studio 54 in handen van de flamboyante Steve Rubell en Ian Schrager. Ze verdwenen achter de tralies omdat ze belastingen hadden ontdoken en de club moest dicht. Mark Fleischman nam Studio 54 van hen over en heropende de zaak in 1981. "Al vanaf de eerste avond dat we openden, werd ik meegezogen in een wereld van beroemdheden, drugs, macht en seks", schreef hij later in het boek "Inside Studio 54".

Studio 54 in 1978
Copyright Adam Scull 1986

"Elke avond baanden beroemdheden en waanzinnig knappe vrouwen zich een weg door het volk. Ze kwamen de trap op naar mijn kantoor om champagne te drinken en lijntjes cocaïne te delen, ze gebruikten mijn gouden rietje of opgerolde biljetten van 100 dollar."

Het was mijn taak om ervoor te zorgen dat iedereen zich amuseerde. Het was een bedwelmend gevoel waaraan ik me met heel mijn hart overgaf

Mark Fleischman

"Ik was degene die de baas was, de eigenaar, de gastheer van het feest. Het was mijn taak, mijn job om ervoor te zorgen dat iedereen zich amuseerde. Het was een verantwoordelijkheid, een bedwelmend gevoel, een gevoel waaraan ik me met heel mijn hart overgaf. Het was een exclusieve wereld waar alles mogelijk was."

Studio 54 sloot opnieuw in 1986. Na een rustigere periode én verblijven in afkickcentra dook hij in de jaren erna opnieuw in het nachtleven als eigenaar van een club in Los Angeles.

Mark Fleischman (links) en Steve Rubell (rechts) tijdens de heropening van Studio 54 in 1981.
Allan Tannenbaum

Onverklaarbare aandoening

In 2016 werd Fleischman ziek, maar de dokters konden volgens hem geen exacte diagnose stellen. Hij was in ieder geval niet meer in staat om te stappen en veel dingen zelfstandig te doen, spreken ging ook nog maar moeizaam. Vorige maand maakte hij in de Amerikaanse krant The New York Post bekend dat er afspraken gemaakt waren voor zijn overlijden.

"Ik kan niet wandelen, mijn spraak is verkl*** en ik kan niks voor mezelf doen", liet hij optekenen. "Mijn vrouw stopt me in bed, ik kan mezelf niet aankleden of mijn schoenen aandoen. Ik kies voor de zachte uitgang. Het is de gemakkelijkste uitgang voor mij."

Zwitserland

Fleischman is nadien naar Zwitserland gereisd. Dat land heeft geen euthanasiewet, maar hulp bij zelfdoding is er niet strafbaar áls die hulp niet uit zelfzuchtige motieven geboden wordt. In Zwitserland zijn ook enkele verenigingen actief die mensen bijstaan die uit het leven willen stappen. Ze bieden diensten waarvoor mensen uit een land waar euthanasie niet toegelaten is, naar Zwitserland afreizen.

Een van die verenigingen is Dignitas, en met hen had Fleischman afspraken gemaakt. Woensdag is hij overleden in een kliniek van Dignitas in de stad Zürich. Hij is 82 jaar geworden.

Meest gelezen