BAHNMULLER FRANK

Oorlog in Oekraïne blijft wegen: Europese economie zal volgend jaar minder groeien dan verwacht

De Europese Commissie schat de groeiverwachting voor volgend jaar lager in dan twee maanden geleden. Commissaris Paolo Gentiloni gaat nu uit van een groei in 2023 van 1,5 in plaats van 2,3 procent. Voor de eurozone wordt de groeiverwachting verlaagd van 2,3 naar 1,4 procent, voor België van 1,8 naar 1,3 procent. De inflatie zou volgend jaar wel iets dalen.

"De ongeprovoceerde Russische invasie van Oekraïne blijft schokgolven door de wereldeconomie sturen. De acties van Moskou verstoren de bevoorrading van energie en graan, stuwen de prijzen op en verzwakken het vertrouwen", zegt Commissaris voor Economische Zaken Paolo Gentiloni. "Het momentum van de heropening van onze economieën gaat de groei dit jaar ondersteunen, maar voor 2023 moeten we onze prognoses naar beneden herzien."

In mei verwachtte de Commissie nog dat het bruto binnenlands product van de eurozone dit jaar met 2,7 en volgend jaar met 2,3 procent zou groeien. Nu gaat ze uit van 2,6 procent dit jaar en 1,4 procent volgend jaar. Voor de hele Europese Unie wordt de groeiverwachting voor volgend jaar verlaagd van 2,3 naar 1,5 procent. 

Voor België voorspelde de Commissie dit voorjaar nog een groei van 2 procent in 2022 en 1,8 procent in 2023. Nu luidt het dat de Belgische economie dit jaar met 2,3 procent zou groeien, maar volgend jaar met amper 1,3 procent. Ter vergelijking: vorig jaar, na de coronacrisis, kende ons land nog een groei van 6,2 procent.

Gelijkaardige cijfers zijn er voor Duitsland. Volgend jaar zou de Duitse economie ook met een schrale 1,3 procent groeien, net zoals in ons land. Maar het kan nog slechter: in Finland en Denemarken zou er in 2023 amper 1,2 procent groei zijn, in Nederland en Slovenië 1 procent, in Italië 0,9 procent en in Zweden 0,8 procent.

Meest gelezen