Protest in Sri Lanka
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Crisis in Sri Lanka: gevluchte president dient via e-mail ontslag in vanuit Singapore

Gotabaya Rajapaksa, de president van Sri Lanka, heeft via e-mail zijn ontslag ingediend vanuit Singapore. Dat heeft een woordvoerder van de parlementsvoorzitter  gemeld. Rajapaksa was tijdens grote protesten naar de Malediven gevlucht, intussen is hij doorgereisd naar Singapore. De bevolking in Sri Lanka komt op straat omdat het land zich in een diepe economische en politieke crisis bevindt.

Volgens een Sri Lankaanse woordvoerder van de parlementsvoorzitter heeft de 73-jarige president Rajapaksa zijn ontslag ingediend via e-mail. De president zou die verstuurd hebben kort nadat hij vandaag in Singapore was aangekomen.

Volgens dezelfde bron werd de ontslagbrief doorgestuurd naar de procureur-generaal van Sri Lanka om de juridische aspecten te onderzoeken, alvorens formeel te worden aanvaard. De originele ontslagbrief zal ook zo snel mogelijk naar Colombo overgevlogen worden, zei een regeringsbron voorts. 

BEKIJK - Na dagen van protest blijft de sfeer op straat gespannen in Sri Lanka:

Videospeler inladen...

Singapore: "Rajapaksa is op privébezoek"

President Rajapaksa is gisteren naar de Malediven gevlucht tijdens massale protesten over de economische crisis in zijn land. Intussen is hij geland in Singapore. Het is niet duidelijk of de president in Singapore zal blijven of dat het een tussenstop is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Singapore heeft laten weten dan Rajapaksa het land is binnengekomen tijdens "een privébezoek", hij heeft geen asiel aangevraagd noch gekregen.

Rajapaksa had eerder toegezegd om uiterlijk woensdag (gisteren) af te treden, maar had tot nu  geen formeel ontslag ingediend. Rajapaksa geniet immuniteit van vervolging als president. Hij zou daarom eerst naar het buitenland gevlucht zijn alvorens af te treden om te voorkomen dat de nieuwe regering hem zou arresteren.

Nadat de president het land ontvlucht had, werd premier Ranil Wickremesinghe benoemd tot interim-president. Maar deze beslissing werd niet positief onthaald door de bevolking en leidde tot verdere protesten. De boze demonstranten eisen ook het vertrek van de interim-president.

Protest in Sri Lanka
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"We zetten onze strijd voort"

Wickremesinghe heeft vandaag door de tweede dag op rij de avondklok ingesteld in de hoop de protesten de kop in te drukken. 

Vandaag hebben de demonstranten alvast aangekondigd dat ze de regeringsgebouwen die ze bezetten, zullen verlaten. 

"We trekken ons onmiddellijk vreedzaam terug uit het presidentieel paleis, de presidentiële administratie en de kantoren van de premier, maar we zetten onze strijd voort", zei een woordvoerder van de manifestanten.

Leger bij protest in Sri Lanka
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

We trekken ons onmiddellijk vreedzaam terug uit het presidentieel paleis, de presidentiële administratie en de kantoren van de premier, maar we zetten onze strijd voort

Woordvoerder van demonstranten

De protesten in de hoofdstad Colombo hebben gisteren aan één iemand het leven gekost. Een 26-jarige jongeman stierf aan verstikking, nadat de politie traangas had ingezet tegen de demonstranten, 84 anderen raakten gewond.

Protest Colombo, foto na traangast van politie
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Protest geëscaleerd

De grote demonstraties, die sinds april aan de gang zijn tegen de economische crisis waarin het land zich bevindt, zijn afgelopen weekend geëscaleerd.

In Colombo bestormden zaterdag boze manifestanten het presidentieel paleis, het kantoor van de premier en ze staken de privéwoning van de premier in brand. Ze eisten het ontslag van president Rajapaksa en premier Wickremesinghe, die volgens hen verantwoordelijk zijn voor de crisis in het land. 

Intussen hebben politici van andere partijen gesprekken gevoerd over het vormen van een nieuwe regering, maar ze staan nog niet dichtbij een akkoord. Het is ook niet duidelijk of het publiek hun voorstel zal accepteren.

Demonstranten in residentie van de premier
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Demonstrant slaapt in officiële residentie van president Rajapaksa
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen