foto Radio2

Standbeeld "Bakker Dorre" in Leuven opnieuw in lappenmand na "mislukte selfie" van toerist

Het iconische standbeeld "Dorre, de bakker" moet worden opgelapt nadat een toerist het per ongeluk omver heeft geduwd. De citytripper wou een selfie nemen met het bronzen beeld in de Diestsestraat in Leuven. Toen die er tegenaan leunde, viel "Dorre" van zijn sokkel. 

Samen met "De Kotmadam" en "Het Fonske"  is "Dorre, de bakker" in de Diestsestraat één van de bekendste standbeelden van Leuven. Het beeld werd in 1979 geschonken aan de stad door het Verbond van Brood- en Banketbakkers en de Bakkersvrienden. Het werd gemaakt door de Aarschotse kunstenaar Ronald Rens, en is een ode aan Isidoor, een vooroorlogse bakker wiens oven op de Oude Markt stond. 

Gisteren viel "Dorre" letterlijk van zijn sokkel. "Er is een toerist tegen het standbeeld gaan leunen die absoluut een foto wou hebben met de bronzen bakker", legt schepen van Openbare Werken, Dirk Vansina (CD&V) uit. "Dat heeft ervoor gezorgd dat het beeld afgebroken is aan de benen. Het beeld stond wel al een hele tijd instabiel", geeft de schepen toe. "We hadden er daarom ook nadarhekken rond gezet. Maar de toerist heeft die hekken aan de kant geschoven om de foto te maken. Met alle gevolgen van dien."

foto Radio2

"Het gaat voor alle duidelijkheid wel om een ongeluk, en niet over vandalisme", benadrukt Vansina. "De toerist had ook meteen schuldbesef en lichtte de politie zelf in." 

Opnieuw in de lappenmand

"Dorre, de bakker" heeft er al een hele geschiedenis van accidenten en oplapwerken opzitten. Zo is "Dorre" in het verleden al meermaals slachtoffer geworden van dronken studenten die het beeld  tijdens hun nachtelijke avonturen toetakelden. Daarnaast is het standbeeld in 2011 ook omvergereden door een vrachtwagen. "We gaan het standbeeld sowieso herstellen, en het steviger maken", verzekert de schepen. "Nu moeten we op zoek gaan naar iemand die dat ook kan. Het beeld is gemaakt uit brons, en dat is niet evident om te lassen. Hopelijk blijft in de toekomst iedereen van het beeld af", besluit Vansina. 

Meest gelezen