BELGA/DESPLENTER

Supermarkten kanten zich tegen Molenbeekse belasting op zelfscankassa's: "Taks katapulteert ons terug naar vorige eeuw"

De belasting van 5.600 euro per zelfscankassa die supermarkten in Sint-Jans-Molenbeek zullen moeten betalen is "compleet van de pot gerukt", vindt Buurtsuper.be. De ondernemersorganisatie vraagt de beslissing te herzien of minstens een uitzondering te maken voor zelfstandige supermarkten. Ook handelsorganisatie Comeos is fel tegen de taks gekant.

De gemeenteraad van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek heeft deze week het licht op groen gezet voor een nieuwe taks: een belasting op zelfscankassa's -  kassa's waarmee je als klant zelf je aankopen scant en afrekent. Per zelfscankassa zullen supermarkten in Molenbeek dit jaar een belasting van 5.600 euro moeten betalen.

De achterliggende idee? Volgens burgemeester Catherine Moureaux heeft de invoering van zelfscankassa's gevolgen voor de werkgelegenheid en de sociale samenhang. MR-schepen van Financiën Georges Van Leeckwyck voegde eraan toe dat de gemeente in de moeilijke begrotingscontext haar middelen heeft "gediversifieerd".

Op dit moment is er overigens maar één supermarktketen in Molenbeek die met zelfscankassa's werkt: Delhaize.

"Misvatting"

De nieuwe taks valt op een koude steen bij ondernemersorganisatie Buurtsuper, die de belangen van kleine supermarkten behartigt. De organisatie volgt de argumenten rond werkgelegenheid en sociale samenhang niet. 

Recent onderzoek van de organisatie naar de impact van de automatisering op jobs en competenties wees uit dat het een misvatting is dat jobs zouden verdwijnen. De studie leerde ook dat de betrokken winkelbedienden meer in de winkel zelf ingezet worden om de klanten daar een grotere service aan te bieden.

"We merken ook op dat de klassieke kassa's blijven bestaan bij wie het systeem invoert", zegt Luc Ardies van Buurtsuper. "Net om oudere klanten of klanten die graag een praatje maken nog te kunnen bedienen. Bovendien worden er altijd één of meerdere medewerkers ingezet bij de selfscanningzone."

Druppel

In de huidige economische context is een belasting ook ronduit een slecht idee voor de winstgevendheid van buurtsupermarkten. "Dit jaar zal 60 à 70 procent van de zelfstandige supermarkten verlies lijden door de stijgende energiekosten", zegt Ardies nog. "Zo'n taks kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen, met als gevolg dat de zaak moet sluiten."

Deze taks katapulteert ons meteen terug naar de vorige eeuw. 

Dominique Michel, Comeos

Handelsfederatie Comeos noemt de taks "een bijzonder slecht idee". "Het is een nieuwe taks die enkel fysieke winkels treft", zegt CEO Dominique Michel. "Ze katapulteert ons meteen terug naar de vorige eeuw. Welk signaal geeft het lokale bestuur in Molenbeek daarmee?" De federatie wijst erop dat het personeel in de supermarkten de voorbije vijf jaar met 6,6 procent gegroeid is.

Ook N-VA-gemeenteraadslid Laurent Mutambayi is niet te spreken over het invoeren van een belasting op zelfscankassa's in Molenbeek: "Al wie werkt, spaart en onderneemt, betaalt het gelag. De burger draait hier op voor het financiële wanbeleid van de PS-MR-meerderheid. Met dergelijke absurde belastingen ontmoedigt de meerderheid ondernemerschap en jaagt ze de middenklasse weg uit Molenbeek. Met deze maatregel gaat de armoede alleen maar groeien." Voor Mutambayi toont het gemeentebestuur weinig visie.

Meest gelezen