AFP or licensors

Eén jaar na watersnood in Wallonië helpt Nijlense organisatie nog elk weekend met wederopbouw

Eén jaar na de watersnood op verschillende plekken in Wallonië helpt de Nijlense organisatie Team Eclairs nog altijd met de wederopbouw van verschillende dorpen. “De grootste miserie zit achter de gevels. Mensen wonen nog altijd in een ruwbouw, ze vinden geen aannemers en het gaat gewoon niet vooruit”, vertelt Philippe Duquesnoy van vrijwilligersorganisatie "Team Eclairs" op Radio 2 in Antwerpen. 

Het is vandaag exact een jaar geleden dat Wallonië werd getroffen door de ergste overstromingen in zijn geschiedenis. Door dagenlange hevige regen, traden verschillende rivieren buiten hun oevers. 39 mensen verloren daarbij het leven. Ook heel wat gebouwen werden vernield. In de weken die volgden, ontstond er veel solidariteit. Ook veel Vlamingen hielpen opruimen.

Philippe Duquesnoy uit Nijlen is er daar één van. Hij trok samen met enkele mensen naar het rampgebied om te koken. “Niet veel later ontstond de organisatie “Team Eclairs”. Wij brengen onze vrijwilligers die graag willen helpen in contact met inwoners die hulp nodig hebben”, vertelt Duquesnoy. 

De laatste weken krijg ik enorm veel oproepen van inwoners die zeggen dat ze het niet meer zien zitten

Philippe Duquesnoy, Team Eclairs

Nu een jaar na de gebeurtenissen, is Team Eclairs nog elke zaterdag aan de slag in het dorp Prayon in de gemeente Trooz, waar rivier de Vesder destijds uit zijn voegen barstte. Ze helpen de inwoners daar nog steeds met de wederopbouw van hun huizen. 

Professionele vrijwilligers gezocht

Zelfs nu het slijk en het grootste puin is opgeruimd, is de ellende nog niet voorbij. “De grootste miserie zit achter de gevels. Mensen wonen nog altijd in een ruwbouw. Ze vinden bijvoorbeeld geen aannemers”, zucht Duquesnoy. “De laatste weken krijg ik enorm veel oproepen van inwoners die zeggen dat ze het niet meer zien zitten. Ze vragen hulp, omdat het gewoon niet vooruit gaat.”

Om de werken te laten vlotten, is Team Eclairs nu op zoek naar professionele vrijwilligers. “Ik denk hierbij aan elektriciens, stukadoors, loodgieters… We hebben er wel een paar, maar we kunnen nog een heleboel extra helpende handen gebruiken. Mensen die hierin interesse hebben, kunnen terecht op onze Facebookpagina.” 

Meest gelezen