Nicolas Maeterlinck

Van Peteghem en Van der Straeten niet op één lijn over belasten overwinsten energiebedrijven

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en minster van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zitten niet op dezelfde lijn in verband met het afromen van de overwinsten die de energiebedrijven momenteel maken door de torenhoge energieprijzen. Dat bleek vanmiddag in de Kamer, waar beide ministers antwoordden op vragen van de oppositie over het dossier.

Eerder deze week stelde minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) voor om dit jaar een eenmalige belasting in te voeren voor alle gas- en elektriciteitsbedrijven en voor alle petroleumhandelaars. Maar ze kreeg al snel de wind van voor van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. Alweer een dossier waar twee meerderheidspartijen op ramkoers zitten, en dus voer voor de oppositie tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

Een oplossing moet de juridische toets doorstaan

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)

"Een extra bijdrage heffen op overwinsten is mogelijk, maar juridisch-technisch gezien kan dit niet via een specifieke extra belasting voor de energiesector", zei minister Van Peteghem (CD&V) in de Kamer. "Een oplossing moet de juridische toets doorstaan en daar gaan we met deze regering aan verder werken."

Minister Van der Straeten (Groen) ziet dat anders. "We gaan hier niet roekeloos mee om, want we hebben gevraagd aan de Creg (federaal organisme voor de regulering van de elektriciteits- en aardgasmarkt, red.) om te objectiveren." Ze geeft toe dat het technisch, economisch en juridisch een moeilijk dossier is. "Maar een oplossing moet en kan gevonden worden."

BEKIJK - CD&V en Groen zijn het duidelijk oneens in de Kamer over de aanpak van de overwinsten van energiebedrijven:

Videospeler inladen...

Het probleem is complex, maar wij verwachten van de regering een oplossing

Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit)

Van der Straeten geeft wel toe dat niemand er belang bij heeft dat er een oplossing zou komen die juridisch niet zou overeind blijven. Ze huldigt naar eigen zeggen het principe "move forward without drama". Zelfs bij sommige meerderheidspartijen klonk dat niet overtuigend. "Het probleem is complex, maar wij verwachten van de regering een oplossing", liet Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit) horen.

Het dossier van de overwinsten in de energiesector is niet het enige waar de regering voorlopig niet uit lijkt te raken. Ook het dossier van de pensioenhervorming lijkt maar niet vooruit te gaan. "Terwijl het inflatieniveau het resultaat van uw partij in de recente peilingen overstijgt, staat deze regering stil", wierp Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) premier Alexander De Croo (Open VLD) voor de voeten.

It's the duty of the government to govern, maar daar ligt het probleem

Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA)

De premier liet zich niet in een hoekje drummen. "Ik weet dat het "the duty of the opposition" is "to oppose", maar een zeker niveau zou kunnen helpen. Ik begrijp dat u elke gelegenheid wil gebruiken om twijfel en tweedracht te zaaien, maar ik stel vast dat de zeven meerderheidspartijen de doelstelling delen om in moeilijke momenten de zaken te doen die nodig zijn om mensen te beschermen."

De oppositie was allerminst onder de indruk van de tussenkomst van de regeringsleider. "It's the duty of the government to govern, maar daar ligt het probleem", beet Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) De Croo toe.

Meest gelezen