Vlaamse Milieumaatschappij wil Limburgse huizen beter beschermen tegen overstromingen

Inwoners van Halen, Herk-de-stad en Lummen die in overstromingsgevoelig gebied wonen, kunnen binnenkort een onderzoek laten uitvoeren door deskundigen. Die komen dan langs en stellen een lijst op met mogelijke ingrepen om de woning te beschermen tegen wateroverlast en berekenen ook de kostprijs daarvan. De Vlaamse Milieumaatschappij betaalt de experten.

De Vlaamse Milieumaatschappij organiseert in Halen, Herk-de-Stad, Lummen en Voeren infomomenten voor mensen die in overstromingsgevoelig gebied wonen. Daar krijgen ze tips over hoe ze hun huis beter kunnen beschermen tegen wateroverlast. Ook kunnen ze een beroep doen op advies van een ingenieur en een schade-expert. Die komen dan op bezoek en kunnen zo een doorlichting en een verslag maken van mogelijke aanpassingen om een huis te beschermen tegen overstromingen. Daarnaast maken ze ook een raming van de kosten. Inwoners kunnen er vrijwillig een beroep op doen en de Vlaamse Milieumaatschappij betaalt de experten.

Mogelijke ingrepen

Halen, Herk-de-stad en Lummen werden vorige zomer zwaar getroffen door watersnood. Vandaar dat de keuze van de Vlaamse Milieumaatschappij op deze 3 gemeenten viel voor dit project. Volgens Katrien Smet van de VMM kan je je woning al met vrij eenvoudige ingrepen beschermen tegen wateroverlast.  "Je kan bijvoorbeeld een coating aanbrengen op de gevel en die zo waterdicht maken. Andere oplossingen zijn  verluchtingsopeningen dichten of verhogen. Voor ramen en deuren kan je schotten plaatsen. Ook stopcontacten hoger aanbrengen en geen elektrische toestellen in de kelder plaatsen kan helpen. Nog beter is het om te voorkomen dat het water een woning bereikt. Dat kan door het aanbrengen van een aarden berm". 

Tweede keer in Voeren

In Voeren was er in 2020 al een gelijkaardig project. 40 gezinnen lieten zich toen adviseren door experten. 4 daarvan namen ook effectief maatregelen die de experten hadden aanbevolen. Maar na de overstromingen van vorig jaar zijn er wellicht opnieuw inwoners die graag tips krijgen hoe ze hun huis beter kunnen beschermen tegen overstromingen. Inwoners van Voeren zullen dan ook voor de tweede keer een beroep kunnen doen op experten.

Meest gelezen