© Stad Hasselt

Al 4.563 nieuwe reflecterende huisnummers aangevraagd in Hasselt: “Dit kan mensenlevens redden”

Er zijn in Hasselt al meer dan 4.500 nieuwe huisnummers aangevraagd door de inwoners van de stad. Sinds 15 juni kunnen inwoners een nieuw reflecterend huisnummer aanvragen voor de 30.067 officiële adressen, waardoor hulpdiensten het makkelijker zullen hebben om in dringende situaties het juiste adres te vinden. 

Mensen hebben soms een huisnummer hangen dat niet aan de normen voldoet. Burgemeester Steven Vandeput (N-VA): “Het is in principe een verplichting om je huisnummer goed leesbaar op te hangen. Maar het is erg moeilijk om daarvoor boetes uit te schrijven. Nochtans is de Bpost vragende partij, de pakjesbezorgers, maar zeker voor de hulpdiensten is het heel belangrijk om overdag maar zeker ook ’s nachts goed te kunnen zien waar ze moeten zijn.”

Na de vakantie wil de stad Hasselt gemeenschapswachten door de straten sturen om te zien waar de nummers niet goed leesbaar zijn. "We gaan die mensen aanmoedigen om een nieuw huisnummer te bestellen", aldus de burgemeester.

Het zou goed voor ons als hulpdiensten mocht dat algemeen verspreid zijn

Brandweercommandant Bert Swijsen

Bij de Hulpverleningszone Zuidwest-Limburg hoopt men dat andere gemeenten die het reflecterende nummer nog niet hebben ingevoerd, snel het voorbeeld van Hasselt zullen volgen. “Het zou goed voor ons als hulpdiensten mocht dat algemeen verspreid zijn”, vertelt brandweercommandant Bert Swijsen. “Als je ’s nachts met de ziekenwagen op zoek bent naar een huisnummer in een straat en je verliest tijd met het zoeken, zo veel te langer wacht de patiënt op hulp.”

Meest gelezen